Bacșișul din vacanță

Vine perioada în care majoritatea se gândește la vacanță. Începând cu 15 -17 iunie lumea începe să se gândească la cum își va petrece concediul de vară, astfel încât să fie cât mai bine încărcați la întoarcerea la muncă. Este acea perioadă din an, în care, orice ai face, gândul îți zboară inevitabil la munte sau la mare. În funcție de preferințele tale și de cum te relaxezi. Fiecare își face un buget de care încearcă să se țină cât mai bine – asta dacă nu vrea ca la întoarcerea din vacanță să facă o perioadă economii la sânge. Iar în acest buget fiecare își inserează cheltuielile pe care preconizează că le va face – de la cazare, transport, masă pe perioadă concediului și până la cheltuielile ce rezultă din plecarea în concediu – haine de sezon, genți, șlapi, consumabile, etc. Trebuie să nu lipsească bacșișul din vacanță.

Bacșișul din vacanță

Dar, de foarte puține ori, ne gândim ca în bugetul de vacanță să introducem bacșișul pe care îl vom lăsa pe unde vom călători. De cele mai multe ori, acest lucru este lăsat la urmă, sau uitat de tot. Pentru că, în accepțiunea noastră, considerăm că este de datoria oamenilor care lucrează la hotelul unde stăm să se achite cât mai bine de sarcini. Și să ne facă sejurul cât mai agreabil cu putință. Ba mai mult, avem pretenția ca pe toată perioada concediului, angajații să fie la cheremul nostru. Doar este concediul nostru și nimic altceva nu mai contează – trebuie să ne simțim bine. Ceilalți sunt oricum la muncă și asta îi face datori cu buna noastră dispoziție.

Chiar dacă regulile de bune maniere spun că uzanța presupune lăsarea unui bacșiș de 20% pentru serviciile de care am beneficiat, noi în continuarea considerăm că bacșișul este un subiect tabu. Bacșișul este etapizat conform acelorași reguli de bune maniere – 15% dacă serviciile au fost acceptabile, 10% dacă prestația personalului a fost nesatisfăcătoare și 20% dacă am fost foarte mulțumiți de cum am fost tratați. Pare ciudat, dar în țările din afară se lasă bacșiș și dacă serviciile au fost slabe. În schimb acolo ai posibilitatea de a face plângere pentru calitatea slabă a serviciilor și plângerea chiar să fie luată în considerare.

Sunt două puncte de vedere pe care trebuie să le avem în vedere. Din punctul de vedere al recepționerului, sau ospătarului, sau a celui care a livrat serviciul, orice ban lăsat peste costul serviciului va genera o reacție pozitivă. De multe ori se întâmplă ca cel ce este la servici, pe perioada sejurului nostru să vină fără un ban în buzunar la muncă – și un ciubuc să îl ajute să mănânce în acea zi/seară. Știu ce spun, pentru că am fost de partea cealaltă a recepției o perioadă bună de timp – și orice bacșiș lăsat de clienți, mă ajuta cam de fiecare dată.

Bacșișul nu trebuie privit întotdeauna ca o datorie pe care o avem față de cel ce ne ajută să avem un sejur plăcut. El este mai degrabă modul nostru de a mulțumi pentru amabilitatea celor care ne fac plăcută vacanță. Și poate un mod de a recunoaște efortul pe care ei îl fac pe perioada în care noi suntem cazați la ei.

Bacșișul este o problemă destul de spinoasă pentru turiști, indiferent de destinația pe care o aleg. Unele țări occidentale încurajează bacșișul, ba chiar se spune că, de exemplu, americanii nu numai că promovează acest obicei, dar au și ridicat standardele având în vedere că sunt considerați „cu dare de mână”. De ce este important cât lași bacșiș atunci când călătorești? Pentru că având în vedere cât valorează sau cum te poți orienta pe plan local, îți poți planifica în linii mari și bugetul propriu de călătorie.

Ponturi pentru a nu te face de râs când vine vorba de bacșiș:

  1. Interesează-te dacă acolo unde mergi bacșișul este inclus în nota de plată – pare ciudat ce spun acum, dar sunt locații, mai ales în afara țării, în care bacșișul este inclus în nota finală de prestare a serviciilor. În acest caz nu trebuie să mai lași bacșiș suplimentar față de cât achiți în mod oficial
  2. Cultura țării respective în ceea ce privește bacșișul – pentru a nu face o greșeală caută să te interesezi de ceea ce înseamnă bacșișul în țara respectivă. De exemplu, în Japonia bacșișul este considerat un afront adus celui care îți oferă serviciile. Și ar fi interpretat ca o lipsă de politețe față de omul din fața ta. Dar, cel puțin în Europa nu vei întâlni niciun impediment în lăsarea bacșișului.
  3. Bacșișul se oferă în moneda națională – de cele mai multe ori, atunci când mergem într-o țară străină e bine să avem banii în moneda țarii respective – chiar dacă moneda universală în Europa este euro, omul căruia îi lăsați bacșiș se va bucura mai mult dacă îl va primi în banii țării lui. Pentru că, de cele mai multe ori, bacșișul este utilizat imediat ce omul iese din tură.

Închei articolul cu o listă a procentului de bacșiș în țările din Europa. Poate vă va ajuta, atunci când veți merge în vacanțe vara aceasta:

 

  • Albania: 0-10% pentru servire bună.
  • Austria: 5-10% pentru servire bună.
  • Belarus: 5% pentru servire bună.
  • Belgia: Dacă nu este deja inclus în nota de plată, lasă 10% pentru servire bună.
  • Bulgaria: lasă 10-12% pentru servire bună.
  • Croația: lasă 5-10% pentru servire bună.
  • Cehia: lasă 10-15% pentru servire bună.
  • Danemarca: Bacșișul nu se practică.
  • Finlanda: Dacă nu este deja inclus în nota de plată, lasă 10% pentru servire bună.
  • Franța: lasă 5-10% pentru servire bună.
  • Germania: lasă 5-10% pentru servire bună
  • Grecia: lasă 5-10% pentru servire bună.
  • Irlanda: lasă 10-15% pentru servire bună.
  • Italia: lasă 10% pentru servire bună.
  • Olanda: Bacșișul nu se practică.
  • Norvegia: Dacă nu există taxa de serviciu, lasă 10% pentru servire bună.
  • Polonia: lasă 10-15% pentru servire bună.
  • Portugalia: lasă 0-5% pentru servire bună.
  • Rusia: lasă 10-15% pentru servire bună.
  • Spania: lasă 7-10% pentru servire bună pe lângă taxa de serviciu.
  • Suedia: Dacă nu există taxă de serviciu, lasă 10% pentru servire bună.
  • Elveția: lasă 5-10% pentru servire bună.
  • Turcia: lasă 5-15% pentru servire bună.
  • Ucraina: lasă 5-15% pentru servire bună.
  • Marea Britanie: Dacă nu există taxă de serviciu, lasă 10-15% pentru servire bună.

Sursă studiu: foodstory.stirileprotv.ro

” Ninotchka: De ca cari bagajele altora?

 Hamal: Cu asta mă ocup doamnă.

 Ninotchka: Asta nu e ocupație, e nedreptate socială

 Hamal: Depinde de bacșiș doamnă.” – www.borcanulcucitate.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.