Bârfitorii sunt oamenii de care ai nevoie

Bârfitorii sunt oamenii de care ai nevoie în anumite etape ale vieții tale. Nu, nu am luat-o razna, sunt cât se poate de ok. Dar, în anumite momente ale vieții este bine să auzi că sunt oameni care te bârfesc. Pentru că, în felul acesta îți dai seama cum te văd oamenii în modul real. Nu că ar conta părerea lor, dar dacă vreți, puteți lua ca un feedback negativ. Și astfel vei ști ce trebuie să schimbi în comportamentul tău. În ceea ce îi privește pe ei, sau în ceea ce te privește pe tine. De multe ori oamenii, din lipsa de altceva, se apucă să discute despre alți oameni, care din punctul lor de vedere merită să fie puși pe eșafodul discuțiilor.

Bârfitorii sunt oameni de care ai nevoie

Sursă foto: sfatulparintilor.ro

Am învățat un lucru de-a lungul timpului – oamenii care vor bârfi pe alții în fața ta, te vor bârfi și pe tine în fața altora. Știu sună ca un citat de a lui Poptămaș, dar nu este. Gândiți-vă puțin de câte ori ați fost puși în fața unor astfel de oameni. Fiți sinceri cu voi – fiecare dintre noi are un bârfitor cel puțin în cercul lui de cunoscuți. Dar, repet sunt oamenii de care avem nevoie la un moment dat. Pentru a ne deschide ochii și pentru a vedea pe de o parte care sunt cei de care să ne ferim, iar pe de altă parte să conștientizăm defectele pe care le avem.

În orice companie din România este acea categorie de oameni, care discută despre ceilalți la modul negativ. Și care pun la îndoială reputația celorlalți. Aici nu mă refer la situațiile reale, ci la cele închipuite, plecate de la un zvon neverificat despre o anumită persoană. Bârfele de la locul de muncă nu vor putea fi controlate și nici reduse. Dar, ce este mai trist este că sunt manageri care încurajează bârfa ca metodă de a afla despre angajați lucruri. Prin care vor putea să îi controleze și să îi pună în situații delicate.

Bârfitorii pot fi recunoscuți prin modul lor de comportament – ție îți spun ceva, iar când nu ești de față, spun cu totul altceva celorlalți oameni. Atunci când discută despre alte persoane, uită intenționat anumite aspecte și condimentează povestea cu detalii picante. Tot acești oameni aparte, vor lansa zvonuri în stânga și dreapta, astfel încât fiecare să știe despre celălalt multe lucruri. În mare parte neadevărate. Astfel încât oamenii luați în colimator să nu mai aibă încredere în nimeni din firmă.

Partea cea mai urâtă la ce fac bârfitorii constă în transmiterea unor mici adevăruri ticluite în minciuni sau distorsionări voite. Vin la tine, cu o tactică foarte bine gândită. Îți spun mici intimități din viața lor, neimportante, căutând să afle propriile tale intimități, pentru a avea subiecte de discuții. Mai apoi blufează și se dau prietenii voștri, căutând să vă arate că sunt adepții convingerilor voastre. După care, în alte cercuri de discuții, unde nu sunteți prezenți, caută să hiperbolizeze informațiile neadevărate despre acțiunile voastre. De aceea spun că avem nevoie de bârfitori – pentru că prin ei, ne dăm seama care oameni pot fi investiți cu încredere și care nu. Cei care apleacă urechea la zvonuri, fără să facă o mică cercetare despre veridicitatea lor, nu merită atenția noastră. În mare măsură se aseamănă cu bârfitorii pentru că primesc informațiile fără să își pună semne de întrebare.

Pentru a ști cum să vă protejați de bârfitori care fac asta din invidie, răutate, nu trebuie să faceți altceva decât să aveți răbdare. Spuneți un lucru aparent intim cuiva și așteptați. Negreșit, la un moment dat veți începe să auziți secretul spus doar unei persoane și în gura altora. Și uite așa veți tria oamenii de lângă voi. Fără certuri sau drame regizate. Nu trebuie să îi spuneți că știți ce face – își va da seama singur atunci când îl veți trata cu indiferență.

Refuzați să discutați cu cineva care vine la voi și spune – hai să îți spun una tare. În felul acesta descurajați omul din fața voastră să mai practice sportul bârfei. Și data viitoare va ști că nu sunteți un companion interesat de aflarea picanteriilor din viața altora. Dacă el nu înțelege mesajul și vrea cu orice preț să vă spună informații despre alții, nu fiți egoist – chemați-i la discuția voastră și pe cei bârfiți. În felul acesta bârfitorul va avea parte de o surpriză de proporții. Iar cei bârfiți vă vor mulțumi pentru că le-ați arătat în cine să nu aibă încredere.

Pentru a fi cu tact, atunci când cineva vine la voi și vrea să vă dezvăluie picanterii despre alții, aplicați testul celor trei al lui Socrate. Primul test este cel al Adevărului – ” Ești absolut sigur că vrei să îmi spui acest adevăr?”. Al doilea test este cel al Binelui – ” Ceea ce vrei să îmi spui este ceva de bine?”. Și al treilea test este cel al Folosinței – ” Ceea ce vrei să îmi spui îmi este de folos?”. După ce veți pune aceste trei întrebări veți observa că cel din fața voastră se va descuraja. Și astfel poate că îi veți da o lecție din care va avea de învățat. Sau va bârfi în continuare despre orice și despre oricine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.