Bucuresti – taramul fagaduintei pentru provinciali

Zilele acestea am tot auzit colegi si cunoscuti de ai mei, dorind sa se stabileasca in Bucuresti – acolo se impart banii si daca nu esti acolo nu ai sansa. Bucurestiul a devenit un taram al fagaduintei pentru cei din “provincie”,un loc in care simpla prezenta iti garanteaza un salar mai bun si sanse mai mari de afirmare. Un loc in care firmele mari platesc salarii imense pentru pozitiile cheie. Si poate ca nu este intamplator faptul ca in pozitiile cheie sunt multi oameni veniti din restul tarii.

Un lucru insa nu am sa inteleg desi am fost de multe ori in Bucuresti si nu am vazut o dezvoltare foarte mare fata de Iasi. De ce exista o asa de mare discrepanta intre salariile din Iasi si cele din Bucuresti? Pe aceleasi pozitii diferentele de salar sunt de cele mai multe ori duble. Iar cunostintele celor care se afla pe acelasi job nu difera foarte mult, poate ca exista un mic surplus in cazul celor din Iasi. Dupa cum ar spune un amic de-al meu – e taxa de branding.
De multe ori am lucrat cu oameni din Bucuresti, dar si cu oameni din Iasi. Pot spune cu mana pe inima ca de pe Iasi am vazut proiecte mult mai interesante si mai bine structurate decat cele de pe Bucuresti. Oamenii din Iasi isi doresc afirmare si pentru asta dau tot ce au mai bun pentru a se face remarcati. La firmele la care am lucrat, Bucurestiul punea cele mai multe piedici in dezvoltarea normala a retelei din tara. De parca nu trageam  toti la aceeasi caruta – sau poate ca exista o anume frica ca din tara rezultatele pot fi mai bune. Cine stie?
Multi dintre voi veti spune ca Iasul nu are o economie dezvoltata si nu este atractiv pentru investitorii straini. Atunci de ce sunt firme ca Delphi, National Paints cu un capital majoritar strain care au decis sa vina sa investeasca in economia Iasului. In plus sunt multe firme care si-au ales reprezentante in Iasi- Egger, Brinkstone, etc. Nu pot sa cred ca doar pentru ca exist forta de munca ineftina. Poate ca au gasit aici, oameni care stiu sa isi faca treaba cu simt de raspundere.
Bugetele de promovare se stabilesc de la Bucuresti si se aloca de acolo. Si aici vorbim de bugete mari, uneori de 10 ori mai mari decat un buget de pe Iasi. In Bucuresti oamenii sunt mari consumatori de informatii, iar daca tu nu esti vizibil acolo, ai sanse mari sa ramai anonim. Implicit oamenii de pe domeniul publicitatii castiga de pana la 10 ori mai bine decat cei din Iasi. Si asta nu pentru ca sunt mari profesionisti, ci ca se afla in calea marilor firme. Sa nu fiu inteles gresit – sunt foarte multi profesionisti in Bucuresti, dar majoritatea nu iese cu nimic in evidenta fata de cei din restul tarii. In unele firme sunt 5 oameni care fac treaba unuia din Iasi de exemplu – iar atunci cand tu te duci cu un proiect bine structurat, lumea te priveste ca pe cel mai mare dusman.
Poate ca voi primi intrebarea fireasca: “De ce nu te muti in Bucuresti?”. Raspunsul este simplu – pentru ca pana acum nu am primit o oferta serioasa, care sa ma tenteze sa fac naveta intre Iasi si Bucuresti. Pentru ca atunci cand iei o decizie de relocare, trebuie sa te gandesti la mai multe aspecte – la familie, la copii, la modul in care se vor adapta la viata din Bucuresti. Nu poti sa iei tu decizia in numele lor, nu este corect.
Pentru mine unul Bucurestiul reprezinta doar un loc in care m-as muta pentru un numar fix de ani, dupa care m-as intoarce in Iasi. Si asta doar pentru a reusi sa ii asigur un viitor lipsit de grijii fetitei. Multi poate vor spune ca sunt un mercenar, dar in ziua de astazi care dintre voi nu este? In viata nu poti sa faci ceea ce iti place si sa mai iei si bani multi pentru asta – cei care au reusit lucrul acesta sunt cei mai norocosi.
Si totusi de ce Bucurestiul a ajuns un taram al fagaduintei pentru cei mai multi dintre “provinciali”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.