Constanța lucrului făcut bine

Constanța lucrului făcut bine este una dintre cele mai bune moduri de a deveni cunoscut. De ce spun asta? Pentru că, din păcate România duce lipsă de constanță, atunci când vine vorba despre lucruri bine făcute. Oriunde te uiți, parcă vezi oameni ce fac munca în lehamite. Poate că nu este vina lor, ci a sistemului din România. Sincer să fiu m-am săturat să văd lucruri făcute cu jumătate de măsură. Când vezi că începe ceva ce are șanse să ajungă la un nivel bun, trebuie să nu îți faci speranțe. Pentru că, la un moment dat totul va stagna. Fie din vina delăsării celor care se ocupă, fie din vina modului românesc de a rezolva lucrurile. În majoritatea cazurilor.

Constanța lucrului făcut bine

De-a lungul timpului am tot observat afaceri începute foarte bine, dar care, la un moment dat nu au avut constanță. Și ghiciți ce? Au sfârșit prin punerea lacătului pe ușă. Nu mai vorbesc de banii aruncați aiurea. Nu mai spun nimic despre resursele umane investite degeaba. Nici măcar despre timpul pierdut nu vorbesc. Dar, de ce nu poți să fii constant în modul în care îți faci treaba? Mai ales dacă acel lucru începe cât se poate de bine. Stau și mă gândesc că piedici sunt peste tot și cu toate acestea sunt oameni care câștigă din constanță. Oameni care știu că, pe termen lung, vor fi câștigați dacă vor face lucrurile bine – în mod constant. Chiar dacă pe moment par că muncesc în gol.

Poate că este greu să faci lucrurile la fel de bine zi de zi. Nici nu se poate – atâta timp cât nu suntem roboți. Dar, măcar putem încerca să facem ca lucrurile să se întâmple. Iașiul duce lipsă de constanță – nu îmi dau seama de ce. Poate și pentru că aici stăm prost cu răbdarea. Nu avem timp să așteptăm ca lucrurile să se dezvolte pe o temelie solidă. Din ce în ce mai mulți oameni din Iași vor rezultate de azi pe mâine. Eventual rezultatele muncii lor trebuiau să se vadă de ieri – chiar dacă de abia azi s-au apucat de treabă. Da, în business sunt bani investiți și care trebuie să se întoarcă cât mai repede. Dar, oare ce se întâmplă atunci când se ard etape și constanța lucrului făcut bine, trece în planul doi? Oare banii investiți se vor mai întoarce?

Probabil că nu la același nivel la care s-a făcut investiția. Constanța îți aduce și o stare de liniște și de etapizare a strategiei tale. Fie că discutăm despre o companie, sau despre o persoană, constanța are același rol. De a consolida ideea că, dacă oamenii apelează la acea companie/persoană, o fac pentru că știu că acolo găsesc aceeași calitate. Indiferent dacă sună vara sau iarna, dimineața sau seara. Veți spune că este anost să știi că undeva lucrurile sunt la fel indiferent de stare. Dar, ce poate fi mai frumos și mai sigur decât stabilitatea? Sincer aș vrea să pot să știu că oricând pot apela la produsele/serviciile unei companii fără să stau cu frică. Și cred că în situația mea sunt mai mulți ieșeni.

Am fost întrebat la un moment dat care este secretul companiilor care au reușit să își consolideze brandul. Este așa de simplu – este vorba despre constanță. Constanță în calitatea produselor/serviciilor oferite, constanță în comunicare, constanță în a vedea oamenii parteneri, constanță în a face lucrurile cât se poate de bine – indiferent  de cât de greu le-a fost. Atunci când toată lumea va realiza că prin constanță va avea de câștigat, poate că lucrurile se vor schimba. E oare așa de greu să te menții bun? Sau să păstrezi calitatea produselor/serviciilor oferite?

Am ajuns să catalogăm oamenii constanți ca pe ceva rar – când de fapt și de drept aceasta este normalitatea. Rămânem surprinși în momentul în care ajungem să beneficiem de serviciile unei companii care oferă constant calitate. Deși poate că doar așa acele companii pot să supraviețuiască. Dacă vreți nici noi, oamenii nu suntem constanți. Azi avem o opinie vizavi de un subiect, iar mâine alta. Bine, nu toți – doar o parte dintre noi. Dar, lipsa de constanță, pe termen lung nu duce la ceva bun. Nu mă credeți? Atunci gândiți-vă câte firme s-au închis de-a lungul vieții voastre. Sau la câte persoane au trecut prin viața voastră și nu au avut răbdare să facă aceeași pași ca și voi. Nu au avut constanță.

”Oamenii dobândesc o calitate anumită, acționând constant în același mod” – Aristotel 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.