Crăciunul meu și-al tău

Ai mei nu au avut posibilitatea să îmi ofere cadouri scumpe de fiecare Crăciun. Ba chiar, au fost ani în care Sărbătoarea de Crăciun nu aducea bradul, iar despre cadouri, de cele mai multe ori nu putea fi vorba. Dacă erau, erau simbolice. Dar, îmi aduc aminte de fiecare dată că, atunci când era Crăciunul simțeam cu adevărat spiritul sărbătorilor. Ceva din atmosfera îmi oferea acea senzație de zile speciale, oamenii erau mai zâmbitori și ce era mai important, căutau să ajute pe cât puteau și pe alții să aibă un zâmbet de Crăciun. Craciunul meu si al tau trebuie sa fie despre suflete.

 

Craciunul meu si al tau

Când eram copil, așteptam Ajunul Crăciunului cu sufletul plin de speranță și de bucurie. Îmi aduc aminte că, dimineața, în ziua de Crăciun mă trezeam și primul meu drum era înspre brad, sau înspre locul în care trebuia să fie bradul. Iar atunci când descopeream o pereche de șosete, o pungă de bomboane, sau o carte de povești pentru copii. Nu erau cadouri mari, dar pentru sufletul meu de copil erau cadourile cele mai potrivite pentru acele momente. Era mult mai important că ziua de Crăciun mă găsea alături de cei dragi din familie și că toți ai casei erau sănătoși.

Sunt sigur că pentru mulți dintre voi, cei care acum aveți 30-40 de ani, Crăciunul vostru arăta cel puțin la fel. Dar parcă, atunci când noi eram copii, Sărbătorile de Crăciun puneau accentul mai mult pe relațiile dintre oameni și nu pe cadouri, puneau accentul mai mult pentru a fi împreună și nu pe a mânca în nesaț. Puneau accentul mai mult pe natură și mai puțin pe cumpărături. Îmi aduc aminte și acum de vacanțele petrecute la derdeluș,unde mă prindea și ziua de Ajun. Iar cum venea seara, ieșeam la colindat pe toată scara blocului. Pardon, pe scările blocurilor. Și atunci, aproape toate ușile se deschideau să primească colindători.

Astăzi, ușile stau închise, doar răzleț mai fiind câte una care se mai deschide. Acum, pe casa scării este rar să se mai audă copiii colindând în seara de Ajun. Parcă din ce în ce mai mulți oameni uită că un colind aduce bucurie și sentimente de împăcare. Și asta poate și pentru că din ce în ce mai mulți oameni se plâng că nu au bani să primească colindători, dar după sărbători aruncă kilograme de mâncare. Da, astăzi scările de bloc sunt mult mai triste în Seara de Ajun.

Crăciunul nu este despre mâncare, despre cadouri și despre cozi interminabile la hypermarket. Crăciunul nu este despre ce haine scumpe ne dorim să mai primim. Crăciunul nu este despre câți bani putem cheltui pe cumpărături. Crăciunul nu este despre agitația care este acum în oraș. Crăciunul nu este despre noi. Crăciunul nu este despre cum putem să ne îmbogățim încasările. Crăciunul este despre umanitate, despre acel sentiment de apartenență la familie, despre relațiile inter-umane și despre cum ne putem oferi ajutorul celor mai puțini norocoși. Crăciunul tău și al meu, al fiecăruia dintre noi, trebuie să fie despre sufletele noastre și despre cum putem să devenim mai buni.

Acum 20-25 de ani, Crăciunul era o sărbătoare a familiei, astăzi este o sărbătoare a timpului petrecut mai puțin în familie. Pentru că, dacă am socoti cât timp petrecem în trafic, cât timp petrecem la cozile din hypermarket, cât timp petrecem încercând să găsim cadouri, am ajunge la concluzia că nu ne mai rămâne timpul necesar propriei familii.

Moș Crăciun poate veni și cu un singur cadou pentru copiii tăi. Cel din inima ta. Fericirea lor nu stă în tabletele, sau jucăriile a căror reclamă o văd la televizor, ci în timpul pe care îl petreci cu ei și pentru ei. Ochii celor dragi ție nu licăresc la vederea fundițelor de la cadouri, ci licăresc pentru că te văd pe tine bine și sănătos. Crăciunul în ziua de astăzi este parcă prea mult dezumanizat și orientat spre partea comercială.

Noi avem norocul că știm cum ar trebui să arate Crăciunul, dar oare nu am putea să începem să le oferim aceleași amintiri pe care noi le-am avut și copiilor noștri? Despre asta ar trebui să fie Crăciunul. Despre ce sentimente ar trebui să primeze în sărbătorile de Crăciun și despre relațiile dintre oameni. Dincolo de cadouri, Moș Crăciun și daruri scumpe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.