Cum să rămâi motivat

Cum să rămâi motivat atunci când parcă totul îți merge pe invers? Sau și mai important – cum să rămâi motivat după ce ți-ai atins obiectivele? Fiecare dintre noi are propriile obiective – atât personale, cât și profesionale. O parte dintre ele le atingem ușor, o parte dintre ele mai greu. Dar, ce facem atunci când apare lipsa motivației? E o întrebare grea la care fiecare poate avea răspunsul personalizat pe tipul său de personalitate. Dar un lucru este cert – este foarte greu să îți menții dorința și motivația la un nivel ridicat. De obicei, atunci când îți atingi un obiectiv, apare o stare de letargie, de lehamite, sau de mulțumire cu nivelul atins.

Cum să rămâi motivat

 

Sursă foto: viziteaza-romania.com

Din păcate pentru noi, viața este un periplu continuu printre obiective personale și profesionale. De cele mai multe ori, fiecare dintre ele se intersectează la un moment dat cu alte și alte obiective. Fără să ne dăm seama, putem trece ușor de la un obiectiv la altul. Și toate acestea, nu fac altceva decât să ne erodeze pe termen lung. Chiar așa, cine poate să îndeplinească tot timpul obiective? Fără să mă joc cu multe cuvinte pot spune că este o fugă continuă după obiective din ce în ce mai îndrăznețe. Până într-un punct în care nu mai simțim nicio bucurie, nicio motivație de a continua lupta cu obiectivele.

Și atunci ce facem? Se oprește cursul firesc al vieții? Sau căutăm să mergem mai departe? Nimeni nu spune că este ușor să te menții motivat și plin de energie. Dar dacă ți-ar spune cineva că există câteva secrete pentru a menține motivația la un nivel constant, ce ai spune? Lucrurile încep simplu – de la setarea propriilor obiective. Fie că discutăm despre obiective personale, fie că discutăm despre obiective profesionale. Pentru că, în funcție de cât de sus ne stabilim țintele de atins, cu atât ne putem pierde motivația. Din simplu motiv că drumul până la atingerea obiectivului este lung.

Atunci, de ce să nu spargem obiectivul principal în obiective mai mici? Da, filosofia pașilor mici dar siguri este cât se poate de benefică în păstrarea motivației la un nivel constant. Cu siguranță fiecare dintre noi își dorește să aibă o casă frumoasă, o viață sănătoasă și o familie specială. Dar, pentru asta trebuie să nu ardem etape. Trebuie să fim adepții atingerii obiectivelor mari, prin atingerea treptată a obiectivelor mici. Este și mai sănătos să ne investim energia treptat, gradual, astfel încât pe parcurs să nu rămânem fără motivație.

Mașina dacă este accelerată brusc își crește consumul de benzină sau motorină. Așa și noi – dacă ne ambalăm să ne atingem propriile ținte, e posibil să terminăm foarte repede energia. Un alt pont poate că îl reprezintă gândirea chirurgicală. La ce mă refer? Să ne gândim clar dacă obiectivul pe care vrem să îl atingem chiar ne va îmbunătăți viața sau personalitatea odată ce l-am atins. Pentru că altfel, atunci când îl vom atinge, vom vedea că lucrurile nu sunt așa cum speram noi să fie. Și atunci riscăm să cădem într-o stare apropiată de depresie. Cu greu ne vom motiva să ne ridicăm atunci când ne vom da seama că am alergat după un miraj.

Un alt secret pe care poți să îl aplici pentru menținerea motivației constante, îl reprezintă crearea unui anumit tonus. De ce spun lucrul acesta? Pentru că, din ce am observat până acum, pot spune că oamenii cu nivel al optimismului peste medie, își ating mult mai ușor obiectivele. Este și explicabil – pentru că acești oameni nu se lasă cu una cu două doborâți. Și chiar dacă trebuie să facă mai mulți pași până reușesc să ajungă acolo unde și-au propus, ei vor fi mereu zâmbitori. Pare greu să fii optimist, atunci când lucrurile nu merg pe făgașul dorit de tine. Dar să vă spun ceva – atunci când gândești optimist, lucrurile se vor întâmpla după cum vă doriți. Pentru că atrageți întâmplările frumoase care vă conduc spre atingerea obiectivului.

Atunci când vrei să fii motivat, te rog eu – nu te considera fără de greșeală. Pentru că altfel vei risca să cazi de sus. Recunoaște atunci când ai nevoie de ajutor în atingerea obiectivului. Și chiar atunci când l-ai atins nu te considera perfect. Dacă vă veți uita la o parte dintre cei ce au reușit să își construiască adevărate imperii, veți vedea că au o caracteristică principală. Majoritatea consideră că oricând au nevoie de îmbunătățire. Poate că acesta este secretul îndeplinirilor consecutive ale propriilor obiective.

Și ultimul lucru pe care e bine să îl faceți pentru a păstra motivația constantă. Încercați să nu fiți negativiști. Pentru că atunci când îți încarci creierul și inima cu negații, nu vei face altceva decât să proiectezi nereușita spre drumul către obiectivul tău. Nu spune nimeni că este ușor să nu fii negativist. Dar, când simți fiorul gândului negativ, găsește alternativa. Și alternativa nu este altceva decât transformarea gândului negativ în pozitivitate. Dacă vei reuși, s-ar putea să rămâi surprins de efectele schimbării de percepție.

Motivarea poate fi păstrată la nivel constant. Doar să ne dorim și să nu punem multă presiune pe noi. Este așa de simplu și așa de sănătos să luăm lucrurile etapizat. Trebuie doar să ne obișnuim cu normalitatea.

” Există milioane de drumuri pe care le poți parcurge, însă numai unul singur este făcut pentru tine. Dacă ai puterea și răbdarea necesară și cauți suficient de mult în interiorul tău, îți vei găsi drumul. Ai, însă, suficient de mult timp la dispoziție pentru a căuta? Exact! De aceea trebuie să privești dincolo de ce vezi” – autor necunoscut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.