Degetul mijlociu sau minte lipsă

Despre degetul mijlociu se poate discuta mult. De cele mai multe ori, ne-am folosit și noi de degetul mijlociu, sau am fost apostrofați de alții cu el. Iar zona în care îl întâlnim cel mai des, în poziție ridicată este zona traficului. Fie că te dai cu mașina în România, fie că ieși în afara țării, degetul mijlociu ridicat este semnul universal prin care îți arăți ”superioritatea” față de celălalt. Singura diferență constă în faptul că în afară procentul celor care folosesc degetul mijlociu este unul mic de tot, în timp ce la noi, îl folosesc majoritatea șoferilor, în momentele de nervozitate maximă.

Degetul mijlociu minte lipsă are

Nu știu dacă ați stat vreodată să vă întrebați de unde s-a împământenit acest gest. Probabil că nu. Trecând astăzi printr-o situație în trafic, în care mi s-a arătat degetul mijlociu, am început să mă gândesc de ce acest gest este în comportamentul nostru natural. Bine,. asta după ce m-am enervat maxim. Și am căutat câteva informații despre originile acestui gest.

Originile acestui gest sunt speculative, și posibil, de mii de ani. Este identificat ca digitus impudicus (”degetul indecent”) în scrierile romanice antice. Se fac trimiteri la folosirea degetului în comedia antică greacă ”Norii” de Aristrofan. Acolo este definit ca un gest menit să insulte alte persoane. Utilizarea pe scară largă a degetului în multe culturi este datorată influențelor geografice ale Imperiului Roman și Civilizației greco romane. O altă posibilă origine a acestui gest poate fi găsită în primul secol din lumea mediteraneană, în care extinderea digitus impudicus-ului a fost una din multele metode de a distrage atențiafață de amenințarea deochiului. O altă posibilă origine datează din 1415, atunci când, înainte de bătălia de la Agincourt, francezii anticipând victoria împotriva englezilor, au decis să le taie degetul mijlociu tuturor soldaților luați prizonieri. Aste pentru că, fără degetul mijlociu le era imposibil să mai tragă cu arcul. Însă francezii au pierdut lupta și englezii au folosit degetul mijlociu pentru a-i batjocori.

Lăsând la o parte istoria și originile acestui gest, nu putem să nu admitem că atunci când cineva ne arătă degetul mijlociu, luăm acest gest ca pe un afront. Și ne stăpânim cu greu nervii care ne inundă instant creierul. Nu de fiecare dată cel care arată degetul mijlociu este și posesorul unui IQ respectabil. Cel puțin nu atunci când recurge la acest gest pentru a arăta că este supărat. Poate că reprezintă o reacție a unei ofuscări, poate că este reacția unui om laș care nu are curajul să te înfrunte și din goana mașinii îți arată el ție – ridicând degetul mijlociu. Dar, nimic nu scuză gestul acesta arătat unui semen de-al tău. Ba chiar te cataloghează ca un meltean fără prea mult creier – cel puțin în momentul ridicării degetului cu pricina.

De la un deget mijlociu poate porni o bătaie, la fel cum poate porni și o dispută verbală plină de nervi. Dar, ce te faci atunci când, îți este arătat degetul mijlociu și ești în mașină cu un copil sau cu soția ta? Cel care îți arată degetul, ți-l arată doar ție, sau ia în colimator pe toți cei de lângă tine? Cum să reacționezi, în așa fel încât să nu pari nici slab, dar nici să escaladeze conflictul? Mai contează atunci faptul că posesorul degetului mijlociu este un meltean? Sunt întrebări care probabil că vor găsi răspunsuri rapide. Dar, dincolo de toate întrebările pe care le ai tu, cel care este apostrofat astfel, gestul în sine spune multe despre cel care îl face. Cu  alte cuvinte gestul arată:

  1. Lipsa inteligenței – puteți să spuneți că este lipsă de inteligență de tip IQ sau lipsă de inteligență emoțională. Pentru că dacă ai conștientiza că semnificația gestului tău are legătură cu originile fiecăruia dintre noi, probabil că nu-l vei mai face. Asta arată despre tine că nu știi să faci față situațiilor cu o anumită încărcătură. Și te ghidezi după sintagma – ”noi muncim, noi nu gândim”.
  2. Stare de nervozitate – poate că aici vei avea o scuză. Deși nimic nu îți explică gestul acesta. Este un gest de bădăran care nu îți face cinste. Indiferent de cât de aiurea îți merge în acea zi, indiferent de cât de prost te simți, după o zi în care șeful doar a urlat la tine. Poate că din neatenție ai fost atenționat și nu trebuie să ai un astfel de impuls.
  3. Superioritate – da, poate fi și asta o explicație a ridicării degetului mijlociu. Deși, au fost cazuri în care cel care a făcut acest gest, nu a știut cine este în spatele volanului. Iar atunci când au fost situații în care celui care i s-a adresat injuria a coborât să ceară socoteală, posesorul degetului s-a făcut alb ca varul. Din spatele volanului poți avea aere de superioritate – însă realitatea îți poate demonstra contrariul.
  4. Lipsă de responsabilitate – de cele mai multe ori, cel care greșește are gura mai mare. În cazul nostru, cel care o comite are tendința de a arăta degetul mijlociu. Din păcate pe străzile noastre circulă tot felul de șoferi care conduc după regulile lor. Iar dacă îi faci atenți au senzația că te-au pus la punct. Nu își asuma responsabilitatea greșelii.

Indiferent de explicații, gestul ridicării degetului mijlociu nu are nicio scuză. Arată doar cât de bădăran ești, cât mitocăni zace în tine, cât de ofuscat ești. Indiferent de ce poziție socială ai, folosirea degetului mijlociu în poziție ridicată vorbește mult despre felul tău de a fi și uneori despre caracterul tău.

”Cine arată cu 1 deget spre alții arată cu 3 degete spre el. Întinde acum mâna în fața ta și arată cu degetul așa cum ai face-o în mod natural. Observă cum degetul tău mic, inelarul și degetul mijlociu au tendința să se îndrepte spre tine cu cât arăți cu degetul mai ferm în afara ta. Nu deții adevărul suprem, ci doar o firimitură din el. Fiecare om are o piesă din puzzle așa că încearcă să înțelegi fiecare piesă a fiecărui om dacă vrei să ai șansa de a descoperi vreodată adevărul suprem.” – Pera Novacovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.