Iasul vazut altfel

Iasul este pentru fiecare dintre noi un oras istoric, un oras al celor 7 coline, care te fascineaza prin frumuseatea lui arhitecturala si prin amabilitatea locuitorilor lui. Ca in orice oras mare, nu ne sunt straine problemele de zi cu zi, create de coabitarea dintre noi. Nu spun ca administratia locala se ridica la standardele Iasului, inca mai are de lucrat, dar macar se incearca.

Ceea ce ma frapeaza pe mine, este faptul ca din ce in ce mai multi oameni plecati din Iasi incep sa constientizeze frumusetea orasului la reintoarcere. Pentru ca, noi iesenii nu putem sa observam frumusetea orasului in care locuim – am intrat in rutina de zi cu zi. Cand lucram in turism, multi din cei care vizitau orasul ramaneau uimiti de frumusetea bisericilor din Iasi, de frumusetea Palatului Culturii, de frumusetea iesencelor. Pentru ca toate impreuna imbraca Iasul in haine frumoase.

Multi dintre oamenii din Iasi s-au saturat si vor sa plece din acest oras – dar se pare ca odata plecati apare dorul de casa, dorul de meleagurile natale. Chiar daca Iasul este in Moldova, si multi dintre ceilalti romani pun etichete nu tocmai placute moldovenilor, cine vine in vizita in el ramane fanul orasului. Aerul idilic al Iasului poate ca este dat si de faptul ca pe strazile lui s-au plimbat personalitati ca Eminesu, Creanga, Sadoveanu, etc.

Daca stam un pic sa ne gandim, ca atunci cand vrem sa evadam in aer liber, mai avem inca norocul sa mergem intr-o plimbare pana la Breazu, Galata sau Bucium, trebuie sa ne bucuram. Un deal ca cel din Copou, unde ne-am plimbat cu iubita/iubitul nu este intalnit peste tot in tara. Universitatile din Iasi nu sunt degeaba cautate de studenti din toate colturile tarii. Pentru ca Iasul inca atrage.

Iasul inca prezinta interes pentru turistii care il tranziteaza. Pacat ca nu este imbracat asa cum trebuie pentru a-i primi. Noi iesenii trebuie sa ne bucuram de frumusetile ascunse ale Iasului. Sa ne dam ochelarii de cal de pe ochi si sa ne bucuram de privelistile incantatoare ce se deschid. Iesenii trebuie sa nu se mai lamenteze ca suntem saracii Romaniei, pentru ca avem o comoara de oras.

Iasul trebuie apreciat la adevarata lui valoare – tu si cu mine putem schimba Iasul prin simpla regandire a atitudinii noastre fata de orasul in care traim.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.