Mașina și furtuna

În ultima perioadă Iașul este lovit din ce în ce mai des de furtuni puternice și foarte agresive. De vină o fi încălzirea globală, temperaturile extrem de mari. Dar, dincolo de asta trebuie să ne adaptăm situației. În perioada aceasta este o adevărată loterie atunci când vine vorba despre siguranța mașinii proprietate personală, sau de servici. Din ce în ce mai mulți șoferi din Iași, după terminarea furtunii, ies cu inima cât un purice să vadă dacă mașinile le sunt avariate. Sau cât sunt de avariate. Mașina și furtuna poate fi titlul unei fabule, sau la fel de bine poate fi începutul unor măsuri care să te ferească de dureri mari de cap.

Mașina și furtuna

Credit foto: Oana Oana

La fel de adevărat este că în fața furiei naturii nu ai ce să faci. Și doar dacă te iubește cineva acolo sus poți să stai cu inima liniștită. În ultima perioadă cad acoperișurile blocurilor mai ceva ca nucile coapte. Aici este o altă discuție ce poate fi adusă în discuție. Cât de responsabile sunt firmele care realizează acoperișurile blocurilor. Pentru că, furtuna este puternică, dar parcă prea multe acoperișuri zboară ca să nu te gândești la modul în care au fost acestea realizate. În weekend, ieri mai exact, în cartier la mine a căzut un acoperiș complet al unui bloc de 10 etaje. Nici nu vreau să mă gândesc la proprietarii mașinilor avariate. Pentru că, din ce am văzut pagubele au fost foarte mari. Ei de unde primesc despăgubiri? În mod normal, ar trebui ca asociația să plătească pagubele produse. Vina totală nu este doar acolo, vina este în mare parte și în curtea celor care au montat acoperișul. Dacă în locul mașinilor erau oameni care nu reușiseră să se adăpostească?

Dar, oare cum putem să ne adăpostim mașinile de eventualele avarii? Sau cum putem limita cât mai mult avariile pe care furtuna le poate produce mașinilor proprietate personală, sau de servici? Simt nevoia să mă repet – hazardul joacă un rol important în astfel de situații, dar de foarte multe ori, putem să facem în așa fel încât norocul să nu ne ocolească. Este adevărat că la fel de bine dacă este să se întâmple, se întâmplă oricât de prevăzător ești tu și oricât de multe măsuri de precauție îți iei.

M-am gândit la câteva lucruri pe care am putea să le facem, astfel încât să mașinile și chiar noi să nu suferim avarii. Iată-le  mai jos:

  1. Folosește husă pentru mașină – nu știu câți dintre voi își mai aduc aminte de husele pe care le foloseau vecinii noștri, atunci când eram noi mai mici. Acum sunt considerate demodate, dar sunt extrem de utile, pentru a feri mașina de eventualele avarii mici pe care le pot produce furtunile din Iași. Astfel putem proteja mașina de eventualele zgârieturi provocate de crengile căzute, de obiectele luate de furtună.
  2. Nu parca mașina sub copaci – da, știu locurile de parcare sunt cât se poate de puține în Iași și parcăm pe unde putem. Dar, atunci când știm că este foarte posibil să fie o furtună, putem să parcăm cât mai departe de copaci, ale căror crengi pot provoca avarii. Este recomandat să căutăm parcările realizate într-un spațiu cât mai deschis, astfel încât șansele să scăpăm fără avarii să crească.
  3. Uită-te la acoperișurile blocurilor – nu întotdeauna putem să parcăm mașina acolo unde ne dorim. Ba chiar, de cele mai multe ori, lăsăm mașina între blocuri. De fiecare dată când văd că vântul bate cu putere și știu că s-a anunțat furtuna, mă uit dacă cumva acoperișurile blocurilor nu sunt desprinse. Dar, la fel de bine mă uit și la eventualele table desprinse de la izolațiile termice – la cele de deasupra izolației termice.
  4. Fă-ți poliță CASCO – știu că este scumpă, dar de cele mai multe ori, te poate scăpa din niște situații foarte dificile. Chiar și în caz de daună totală provocată de furtună, polița CASCO îți poate schimba mașina. Chiar dacă la un moment dat nu vei avea nevoie de polița CASCO, e mai bine să o ai acolo, decât să te iei cu mâinile de cap, când ieși din scară după o furtună.
  5. Oprește mașina dacă șofezi când a început furtuna – dacă te-a prins furtuna în timp de șofezi, încearcă să oprești mașina, acolo unde ești, sau într-un loc cât mai ferit. Pune avariile ca să te vadă și ceilalți participanți în trafic. Mai bine ajungi mai târziu acasă teafăr, decât să te grăbești și să te trezești că îți cad copaci pe mașină sau alte cele.

Furtuna de ieri, ne-a demonstrat din nou că suntem neprotejați în fața furiei naturii. Dar, din păcate nici autoritățile nu știu să informeze populația despre ce pot face, astfel încât să își protejeze bunurile. Sau dacă o fac, o fac la un nivel foarte scăzut. Nu știu câți dintre noi știm ce să facem în caz de dezastre, mai mult decât la nivelul percepției noastre și pe baza informațiilor prinse din discuții avute cu alții ca noi. Spuneam și la începutul postării că, în caz de furtună, hazardul ocupă un loc foarte important. Este o adevărată loterie la care poți să fii pierzător oricând. Depinde și de norocul pe care îl ai, dar și de măsurile pe care le poți lua. Cât de cât pentru a limita eventualele pagube.

”Odată ce furtuna s-a sfârşit, nu îţi vei mai aminti cum ai reuşit să treci prin ea, cum ai supravieţuit. Nu vei putea fi sigur cu adevărat nici dacă furtuna s-a sfârşit. Un lucru este cert însă: atunci când vei ieşi cu bine din furtună, nu vei mai fi aceeaşi persoană care erai înainte.” – Haruki Murakami

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.