Maturizarea tristă a copiilor

Maturizarea tristă a copiilor este un fenomen pe care l-am tot observat de-a lungul timpului. Și aici mă refer la faptul că, față de părinții noștri, noi, nu prea știm să ne protejăm copiii. De ce spun asta? Păi haideți să ne gândim la cum ne protejau părinții noștri, atunci când se discutau lucruri importante în casă. Acele lucruri importante cu anumite aspecte apăsătoare erau discutate după ce noi adormeam, sau în altă cameră. Din ce în ce mai des, se întâmplă ca noi, părinții de astăzi să nu ne mai ferim copiii de subiecte grele. Pe care ei oricum le hiperbolizează și le produc griji gratuite.

Maturizarea tristă a copiilor

Sursă foto: jurnalul.ro

Implicarea copiilor în discuțiile părinților este una, dar prezența lor la discuțiile apăsătoare este cu totul și cu totul altceva. Discuțiile în contradictoriu, pe care uneori părinții le mai au în prezența copiilor, pot genera tristețe în sufletul acestora. La fel și discuțiile financiare care se rezumă la lipsuri, pot aduce în mintea copiilor ideea de culpabilizare. Și toate acestea duc la o maturizare tristă a copiilor. Ca să nu mai vorbim despre copiii obligați să crească fără părinți. Nu întotdeauna plecatul la muncă în străinătate produce efecte pozitive în rândul copiilor lăsați acasă, cu rudele. Ba din contră – lasă urme greu de șters în sufletul lor, urme care de cele mai multe ori nu vor trece odată cu timpul.

De cele mai multe ori facem greșeala de a ne considera copiii mult prea maturi față de vârsta lor. Și îi implicăm de multe ori în subiecte mult prea apăsătoare pentru sufletele lor. Că discutăm despre cum ne plătim facturile, că discutăm despre cum ne plătim ratele, sau orice altceva, ar trebui să avem grijă ca ei să nu fie pe lângă noi. Mai ales dacă discuțiile sunt despre cum să ne achităm toate daravelile. Sau despre cum ne-au supărat unii sau alții de-a lungul unei zile.

De felul meu sunt un părinte dur. Așa mă consider eu. Sunt pe principiul de a pregăti copilul pentru viață. Care de cele mai multe ori nu este una dreaptă și corectă. Dar, duritatea se oprește în momentul în care discutăm despre maturizarea sufletului copilului. Pentru că, din păcate, copilăria este doar o dată. Și dacă un copil își pierde inocența copilăriei sub povara grijilor, totul devine trist. Copiii trebuie să fie copii și principala lor grijă ar trebui să fie – bucuria de a trăi și de a experimenta. Atât și nimic mai mult. Da, viața este grea, da uneori noi părinții ne dăm peste cap să le fie lor bine. Dar, asta trebuie să o știm doar noi. Cel puțin până la o anumită vârstă, când ei pot înțelege adevăratul sens al cuvintelor și situațiilor.

Maturizarea copiilor noștri trebuie să fie naturală și nu influențată de noi părinții lor. Nu știu dacă v-ați gândit la cum percep copiii noștri o ceartă? Pentru că, oricât de perfecți am vrea să părem, lucrurile acestea se întâmplă în fiecare familie. Sunt câteva studii care arată că, atunci când părinții ridică vocea, nivelul de stres al copiilor crește aproape instant. Pierderea controlului din partea noastră a părinților ne sperie copiii și își vor simți universul amenințat. Și uite așa stresul se stochează în sufletul lor și se transformă în timiditate sau frică – și de cele mai multe ori se vor răzvrăti.

Așa că, e bună și implicarea copiilor în viața familiei și responsabilizarea lor. Dar făcută cu măsură. Să numărăm până la zece atunci când suntem nervoși și să nu discutăm de fața cu ai noștri copii. Să ne potolim pornirile și avalanșa de cuvinte atunci când lângă noi sunt copiii noștri. Iar discuțiile financiare să fie pe cât posibil pozitive, îndreptate spre soluționare și nu spre panică. Știți doar că ne sunt copiate comportamentele și luate ca bune. Doar suntem eroii lor.

Personal am făcut multe greșeli față de copila mea – mai ales când sunt la volan. Și acum stau și mă întreb ce vină are fiică-mea că unul din trafic este neatent? De ce trebuie să audă limbajul meu colorat? Doar pentru că eu nu îmi pot stăpâni nervii și limba? Cu timpul probabil că voi deveni mai calm și mai înțelept…. Așa și cu discuțiile ”grele” pentru copii – oricât de nervoși am fi, trebuie să le asigurăm stabilitate emoțională. Pentru că nu este așa, ne dorim să avem copii echilibrați…..

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.