Nesimțiții traficului ieșean

Zilele acestea traficul ieșean este dat peste cap, dar de data aceasta nu de către sistemul de semaforizare, ci din cauza zăpezii ce s-a depus pe străzi și pe trotuare. Într-un trafic și așa sufocat, stai să te gândești de două ori înainte de a scoate mașina din parcare. Pe de o parte stai să te gândești că locul tău proaspăt deszăpezit va face cu ochiul vecinilor mai leneși, cum ai făcut colțul, iar pe de altă parte stai să te gândești dacă are rost să te enervezi inutil în trafic. Pentru că zilele acestea, odată cu apariția zăpezii, o parte a  participanților la trafic au lepădat bunul simț. Și au devenit nesimtitii traficului iesean.

Nesimtitii traficului iesean

Sursa foto: www.fabricadevise.ro

Este destul de greu să îți păstrezi calmul la volan, atunci când vezi inconștienți trecând pe lângă tine cu viteză, deși asfaltul îți poate face o surpriză și să te duci sanie. E greu să vorbești frumos atunci când, deși se circulă foarte greu, pietonii sar efectiv pe trecere, negândindu-se că este mai ușor să oprești 60-70-80 kilograme decât să oprești 1,5 tone în câțiva metri – doar e dreptul lor să treacă pe trecere, indiferent de consecințe. Și poate ce este cel mai greu, zilele acestea în Iași – să reușești să nu te cerți atunci când ai ieșit cu mașina, de la locurile de parcare.

Astăzi mi s-a întâmplat o fază ce m-a făcut să îmi pun multe semne de întrebare. Una dintre ele este – Oare o să ne facem bine vreodată? Nu sunt un sfânt, le mai comit și eu în trafic, dar de cele mai multe ori am bun simț. Atunci când fac o parcare mă gândesc și la ceilalți participanți în trafic. Dar haideți să vă povestesc pățania mea. Treburile m-au dus în parcarea unui supermarket din Iași. Și ca să nu las mașina în drum, așteptam să iasă un nene cu mașina din parcare, pentru a mă duce în locul lui. Ca să nu îl încurc, m-am dus mai în față, să îi las loc să iasă. Am pus semnalizarea și așteptam să iasă. După ce a ieșit nu apuc să bag în marșarier, când din spate, fără să stea să se gândească îl văd pe un nene că intră cu viteză și ocupă locul. Asta, deși se vedeau clar intențiile mele de a parca mașina exact în același loc.

Sincer m-am dat jos, cu ceva nervi urcați la mansardă si-l întreb:

  • De ce credeți că am pus semnalizarea și am băgat în marșarier? Nu ca să intru în locul pe care l-a eliberat domnul cu Loganul?
  • Da ce, eu știam ce vrei tu să faci!
  • Păi matale când vezi că mașina din față semnalizează, nu bagi în seamă? Treci peste ea?
  • Domnule eu am văzut locul de parcare și am intrat. Nu stau să văd dacă așteaptă sau nu cineva să parcheze.

Nu mă dau fată mare, dar pe moment mi-a stat mintea în loc. Domnul era un domn respectabil, nu dădea semne că ar fi posesorul unor comportamente de nesimțit. Mai ales că avea și soția în dreapta și că avea ceva ani în plus față de mine. Și pentru că domnul îmi spunea că el nu stă să aștepte, voi lăsa aici numărul lui de înmatriculare – în cazul în care îl mai întâlniți în trafic să îl salutați din partea mea – IS 22 PAM. Eu nu am avut timp – se grăbea prea tare ca să pot să îl mai prind.

Aseară văzusem cazul șoferului din București care a parcat fix în stația de autobuz.  Deh, era proaspăt deszăpezită. Explicația lui e genială pentru reprezntarea stilului de șmecher în trafic: „Am ieşit, am dat zăpada toată, am reuşit să ies ieri şi când am venit, văzând bulevardul ocupat pe prima bandă de maşinile parcate, am zis să intru în acelaşi loc. Numai că nu am mai vrut să îmi zgârii maşina şi parcând-o la fel, nu am mai vrut să o terfelesc şi pe partea stângă, şi am băgat-o de-a dreptul”. E clar, pe vremea de afară, oamenii sunt fiecare pentru el. Iar la unii dintre ei, bunul simț este lăsat agățat acasă. Pentru că nesimțirea lor nu îi lasă să se gândească și la alții. Și uite așa apar situațiile în care vezi oamenii că se iau la bătaie pe stradă, situații în care dacă faci observație riști să ieși șifonat. Nu vreau să fiu rău, dar mi se pare că șofatul nu este pentru toată lumea. Mai ales, nu pentru cei cărora le lipsește bunul-simț.

Din ce văd eu ” Certificatul de Șmecher în Trafic” nu ține cont de vârstă. Pentru că domnul de astăzi era trecut bine de prima tinerețe. Și asta îi oferea domnului alibiul priorității în trafic – pentru că bunul simț lipsea cu desăvârșire. Nu este singurul posesor cu ” Certificat de Șmecher în Trafic” pentru care regulile de circulație sunt facultative, iar regulile bunului simț lipsesc cu desăvârșire. Ei sunt nemuritorii șoselelor, cei care au senzația că lor nu li se poate întâmpla nimic. Asta până când dau peste un alt nemuritor al șoselelor, iar tăblăria se îndoaie. Și atunci se victimizează, că de ce li s-a întâmplat lor. Asta dacă au noroc.

Poate că atunci când urmezi cursurile unei școli de șoferi ar fi indicat să înveți și regulile de bun simț în trafic. Așa poate că am fi cu toții mai liniștiți în trafic și nu ne-am mai enerva inutil unul pe altul. Încăpem toți sub soare atunci când există respect între oameni. Hai că se poate! Cu bunul-simț ajungem mai departe.

2 comentarii pentru articolul “Nesimțiții traficului ieșean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.