O perioadă apusă

Văd că discursul Regelui Mihai a făcut valuri în această zi. Eu unul nu l-am auzit, dar dacă a făcut atâta vâlvă, înseamnă că mulți dintre cei cărora s-a adresat au fost atinși. Și cum să nu fie atinși, daca regele Mihai a făcut, ceea ce a știut mai bine – să fie diplomat. Câți dintre noi ar fi putut să fie diplomat cu oamenii care mai pe față, mai voalat i-au transmis că timpul lui a trecut. Care dintre noi, s-ar fi întors acasă, acolo de unde a fost alungat de comuniști și acolo unde un președinte de țară, ca al nostru nu a dat doi bani pe monarhie.

Mulți dintre noi ne imaginăm cum a fost România în perioada monarhiei, dar din reacțiile pe care le-a stârnit discursul regelui, putem spune că era cu mult mai bine decât acum. Principiile și valorile naționale erau cu siguranță mai bine păzite. Unitatea națională era mai strânsă, iar oamenii cu siguranță că erau mai atașați de țară. Acum, noi, românii de astăzi nu știm cum să fugim mai repede din țară din cauza lipsei de interes manifestată de mai marii noștri. Astăzi nu știm ce sunt principii de viață sau patriotism, ai noștri copii nu sunt învățați ce înseamnă apartenența la o țară.

Într-o Românie care a uitat ce înseamnă responsabilitatea, prezența regelui Mihai în Parlament, este un semn că totuși nu este totul pierdut. Chiar dacă regele are 90 de ani, ceea ce a transmis astăzi, ar trebui să rămână amintire nepoților noștri și să le arate că România nu a fost împrumutată de nicăieri, ci aici a fost tot timpul. Bărbații de astăzi, fie ei politicieni, fie simpli oameni, au uitat ce înseamnă să fie stâlpi ai societății, așa cum regele Mihai ne-a arătat că se poate. Poate că renunțarea la obligativitatea stagiului militar, nu a fost o decizie strălucită – mulți dintre tații noștri s-au împlinit ca bărbați în rândurile armatei. Și au învățat un lucru, pe care noi tinerii nici măcar nu ni-l imaginăm – ce înseamnă să nu fugi atunci când dai de greu.

Să ne bucurăm că am trăit în aceeași perioadă cu un rege și să tragem învățăminte din discursul de astăzi – poate așa vom reuși și noi să răzbim. Cinste Maiestate pentru modul în care ai știut să te faci plăcut, chiar și în rândul celor care nu ți-au dat credit.

2 comentarii pentru articolul “O perioadă apusă

  1. Multumesc frumos! E chiar ceea ce simt, Romania zilelor noastre nu merita atentia unui rege care a luptat pentru tara si care a sarutat mana care l-a palmuit. Nu sunt un adept infocat al monarhiei, dar atunci cand vezi un om de valoare in fata ta, nu poti sa nu te inclini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.