Oamenii din online in offline

Cand am gandit concediul de anul acesta, eu si Simona ne-am gandit cu cine ne-ar face placere sa mergem la mare. Una din conditiile esentiale era sa fie o familie si cu un copil – asta ca si Iustina sa aiba partenera de joaca. Nu am stat foarte mult pe ganduri si am inceput tatonarile cu o familie draga noua – familia Pintilie (unii in cunosc si ca Epurii :) ). Am avut emotii ca o sa ne simtim bine impreuna – una e cand cunosti omul de ceva timp si te impaci bine cu el si alta e cand mergi in concediu. Se pare ca imaginea din online a coincis cu imaginea reala, asa ca ne-am simtit bine in concediu. Am fost oameni din online offline.

 

Oameni din online offline

Dar nu despre asta am sa scriu acum, ci mai degraba de cum este perceput un om din online in mediul offline. Indiferent de cat de bine il cunosti pe cel din fata ta, daca este un om activ in mediul online, ramai cu imaginea creata de conturile lui. Asa si noi, eu si Anda aveam temeri legate de cum vom rezona in perioada de concediu – noi ca noi, dar mai erau si partenerii nostri si copii. Aveam grija de ce spunem, ca sa nu ne suparam unul pe altul – nu de alta, dar imediat puteam aparea ca un subiect de postare pe blogul celuilalt.

Degeaba am incercat sa o tentez pe Anda cu postarile mele pe Facebook, degeaba afisam ostentaiv conexiunea la internet, nimic nu a facut-o pe Anda sa abdice de la promisiunea ei, de a ramane fara Facebook, internet si conexiunile cu mediul online. Eu unul nu am reusit, dar totusi pot spune ca m-am putut bucura de concediul in sanul familiei si alaturi de prieteni dragi noua.

Dupa concediu acesta am tras cateva concluzii legate de imaginea din mediul online si imaginea reala a omului din spatele unui blog. Vi le pot spune si voua, poate ca am dreptate, poate ca nu.

1. Imaginea ta nu e tot timpul cea reala – nu intotdeauna ceea ce postezi pe Facebook sau pe blog iti creaza in randul cititorilor/prietenilor o imagine corecta asupra ta si asupra principiilor si valorilor tale. Mai importanta este viata reala si nu cea din spatele unui desktop.

2. Asteptarile celorlalti – in ceea ce te priveste pot fi de cele mai multe ori neconforme cu ceea ce esti tu de fapt. Oamenii iti ataseaza imaginea din online si in intalnirile pe care le ai cu ei si asteapta tot timpul sa vii cu solutii la asteptarile lor.

3. Realitatea – este cu mult mai faina decat lumea virtuala in care ne invartim si in care ne spunem parerile si opiniile pe un subiect sau altul. Online nu trebuie sa ramana decat o metoda prin care tu comunici cu lumea si atat.

4.Ceea ce ai de spus nu mai este la fel de impunator atunci cand iesi din spatele online-ului. Te transformi intr-un om normal, cu nevoi normale. Redevii tu, fara taste, doar cu o gura si cu viu grai.

Sunt cu mult mai multe diferente intre omul pe care il transmiti in online si omul pe care il reprezinti de fapt in realitate. Dar intr-un concediu scurt nu am vazut decat diferentele de mai sus.

Fiti voi, dincolo de mediul in care comunicati si incercati sa transmiteti ceea ce va reprezinta. In acest fel veti avea pritenii durabile dincolo de prietenii de pe Facebook si admiratorii de pe blog. Asa veti putea sa iesiti in concediu cu prieteni si nu cu bloggeri, cu oameni dragi si nu cu branduri construite pe blog sau pe Facebook.

2 comentarii pentru articolul “Oamenii din online in offline

  1. Ha-ha! Ai aruncat piatra – ma simt datoare sa fabric un raspuns – printr-o postare :)). Zilele astea. Credeam ca ai sa dezvalui mai mult – asa ca… am rasuflat usurata! :))
    O alta idee de scriere este – cunoasterea omului din offline – tot in offline. Pentru perechile noastre! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.