Recunosc am greșit

Recunosc am greșit, dar e greu să afirm asta. Și de cele mai multe ori tuturor ne este greu să recunoaștem atunci când o dăm de gard. Nu pentru că nu am ști cum să deschidem gura pentru a ne cere scuze, ci pentru că orgoliul nu ne lasă. Suntem poziționați undeva deasupra tuturor și greșelile noastre fac parte din comportamentul unor zei. Dar, din când în când e bine să punem stop și să ne facem o autoanaliză. Pe lângă asta e bine să fim conștienți și de ce este greșit în comportamentul nostru. Mai devreme sau mai târziu lucrurile făcute greșit din viața noastră vor apărea. Când ne așteptăm mai puțin.

Recunosc am greșitSursă foto: codrosu.ro

Nu e greu să spunem – da, recunosc, am greșit. Suntem oameni cu defecte și calități. Față de unii am făcut greșeli, la fel cum altora le-am făcut bine. Viața este un cumul de suișuri și coborâșuri, de oameni a căror încredere în noi a dispărut. Dar și de oameni care ne urmează cu ochii închiși. De cele mai multe ori vrem să părem perfecți fără a ne gândi că totuși suntem oameni.

A recunoaște o greșeală nu înseamnă să fii slab. E mai mult decât o dovadă de caracter puternic. De asumare a acțiunilor tale. A da vina pe alții pentru ceea ce ți se întâmplă ție nu este cea mai bună cale de a evolua. Pentru că este mult mai ușor să muți vina către alții, decât să lucrezi la îmbunătățirea ta ca om. Știți doar că greșelile ne ajută să deschidem ochii, ne ajută să vedem cât suntem de slabi, în anumite momente ale vieții noastre. Noi, oamenii, privim greșelile din viața noastră ca pe ceva peiorativ. Dar, nu trebuie să fie așa. Trebuie să luăm tot ce este mai bun dintr-o greșeală făcută. Fie doar și pentru lecția pe care am învățat-o din efectele greșelii noastre.

Doar repetarea aceleiași greșeli duce cu gândul la premeditare și la pierderea încrederii celorlalți în tine. Pentru că atunci când faci o greșeală se zice că este întâmplătoare. Dar, atunci când repeți aceeași greșeală se spune că este o obișnuință. Și poate că într-o greșeală repetată este vorba și de absența dorinței de a repara ce s-a stricat. Atât în viața profesională, cât și în cea personală.

Într-o perioadă a vieții mele, mai exact în copilărie, acopeream greșelile prin minciuni. Fără să mă gândesc o clipă că adevărul este același, indiferent de perioada din zi în care îl spui. Ticluiam minciuni pentru a acoperi alte minciuni. Și asta venea dintr-o frică de asumare a greșelilor și dacă vreți a pedepselor. Credeam că rezolvarea greșelilor mele venea din ascunderea lor. Până într-un punct în care mi-am dat seama că îmi este mai greu să tot acopăr greșelile mele. Atunci am început să îmi recunosc greșelile.

Dacă ai greșit față de un om și ți-ai recunoscut greșeala este problema lui dacă te iartă sau nu. Dar, măcar tu ai recunoscut că ai greșit. De restul nu mai ești tu răspunzător. Și ai grijă ca data viitoare să nu mai repeți aceeași greșeală în ceea ce privește persoana respectivă. Cu timpul își va da seama că deși ai greșit ai fost unul din puținii care a avut tăria să recunoască asta.

Din păcate, acum asistăm la o alterare a modului de gândire a societății în general. Sunt din ce în ce mai puțini oameni care să își recunoască lipsurile, greșelile și defectele. Pentru că trăim într-o lume spoită, în care aparența este mult mai importantă decât lucrurile din spatele primei impresii. Și de ce să nu recunoaștem că e mai ușor să pari super-fain ca om? Așa ești căutat și îți faci treaba în liniște. Chiar dacă tu știi mai bine despre ce este vorba cu adevărat în ceea ce te privește. Doar tu știi câte minciuni, greșeli, comportamente creionezi pentru a menține imaginea de om super-fain.

Greșelile sunt ale noastre. Și atunci când vom realiza că ele fac parte din noi și ni  le vom asuma, vom reuși să ne perfecționăm. Fără să mai avem grija a ceea ce spunem, a ceea ce facem. Pentru că o greșeală recunoscută este pe jumătate iertată. Dar, pe termen lung aduce lângă noi oameni faini, prieteni, amintiri frumoase. Doar să vrem să recunoaștem.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.