Să avem răbdare

Să avem răbdare. Din ce în ce mai multă lume nu mai are răbdare. Fie că discutăm despre relațiile personale, fie că discutăm despre relațiile profesionale. Poate pentru că ne-am obișnuit noi să trăim pe repede înainte. Și rezultatele acțiunilor noastre trebuie să fie instante. Sau poate pentru că nu mai avem timp să așteptăm. Asta vine și din graba noastră continuă. Către ce, doar noi știm. Se spune că răbdarea este caracteristica oamenilor puternici, care știu că lucrurile durează. Și că de cele mai multe ori, răbdarea este o virtute a celor care o dețin.

Să avem răbdare

Sursă foto: lidersheep.ro

În diferite momente ale vieții, fiecare dintre noi a trecut prin episoade de pierdere a răbdării. Și a calmului – pentru că răbdarea este mână în mână cu starea de calm. Dar, ce ne facem atunci când lipsa răbdării devine omniprezentă în viața noastră? Nu știu dacă ați observat, dar nu mai avem răbdare în obținerea rezultatelor personale. Nu mai avem răbdare unii cu alții, nici măcar cu cei apropiați nouă. Nu mai avem răbdare și vrem să avem o viață lipsită de griji financiare încă din momentul în care intrăm în câmpul muncii. Parcă nu mai suntem conștienți că rezultatele trainice se obțin pe termen lung.

Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Uitați-vă la un lucru banal – cum se grăbesc oamenii să urce în tramvai. Unii nici nu te mai lasă să cobori. Sau la cum se grăbesc oamenii pe stradă. Oameni care tot timpul se grăbesc undeva. Discutam aseară cu un amic, că stresul ne omoară. Și este adevărat. Dar, oare stresul nu vine și dintr-o lipsă a răbdării de a realiza lucruri? Oare stresul nu este cu atât mai mare, cu cât vrem cu ardoare ceva și vedem că durează până îl obținem?

Nu spun că trebuie să fim apatici, dar răbdarea parcă mai așează lucrurile în viața noastră. Și poate că ordinea în care ne dorim să se întâmple lucrurile nu este tocmai ordinea care ne trebuie. Proverbul nostru românesc ”graba strică treaba” poate că ar trebui să ne dea de gândit. Pentru că, de cele mai multe ori, atunci când nu mai avem răbdare, riscăm să facem lucrurile anapoda. Și investim mai mult timp și resurse să reparăm ceea ce nu am făcut bine din cauza grabei.

Nimeni nu se naște răbdător. De cele mai multe ori, răbdarea se învață. Uneori de voie, alteori de nevoie. Am ajuns la concluzia că oamenii împăcați cu ei au răbdare multă. Răbdarea merge întotdeauna mână în mână cu tăcerea. Pentru că omul tăcut are timp să vadă problemele per ansamblu și observă lucrurile altfel. În tăcere gândurile se aud mai limpede. Oamenii răbdători sunt mult mai puternici. Pentru că au spirit de observație, gândesc în liniște și își activează intuiția. Oamenii răbdători vor ști care este momentul oportun în care trebuie să acționeze.

Pe de altă parte când îți pierzi răbdarea nu mai ai timp să ignori zgomotele venite din exterior cu tot cu gândurile și opiniile negative ale celor din jur. Și atunci lași să pătrundă în interiorul tău starea de agitație, de schimbare a lucrurilor venite din exterior. Când de fapt liniștea o vei găsi dacă privești în interiorul tău. Unele lucruri sunt așa de simplu de aplicat, dar nu mai avem timp să le vedem.

Dacă ai răbdare vei începe să simți pe ce drumuri e bine să mergi, pe ce cărări ale vieții e preferabil să fii. Și începi să fii surprins de cât de simplă poate fi viața asta toată. E bine să începem să ne facem răbdarea prietenă. Așa, nu vom mai fi tot timpul în alergare către lucrurile care trebuie să se întâmple acum și aici. Și devenim conștienți că lucrurile se întâmplă tot timpul la momentul potrivit. Care vine doar atunci când avem nevoie.

Totul în viața aceasta se face cu răbdare. Asta dacă vrem să facem ca lucrurile să dureze mult și bine.

Nu uitați că ”nimic nu se obține decât cu timp și cu răbdare, mai ales fericirea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.