Strop de liniște

Strop de liniște

Strop de liniște

Strop de liniște, asta ne-ar trebui tuturor. Un moment în care să ne punem pe hold și să ascultăm de interiorul nostru, de sufletul nostru. Să ne retragem din tot zbuciumul din ultima perioadă și să ne liniștim inima, într-un loc departe de agitația orașelor. Să ne dăm timp, să ne liniștim gândurile, să fim mai noi cu noi.

În ultima perioadă am tot auzit oameni care simt o presiune venită de nicăieri. Se simt ca și cum nu ar fi ei. Unii cu dureri, alții cu stări de ”lasă-mă să te las”, iar cei mai mulți cu stări de incertitudine, efect al evenimentelor prin care am trecut. Așa arătăm după o perioadă în care sufletele noastre au fost zbuciumate, speriate, îngrijorate. Suntem debusolați, triști, trebuie să reînvățăm să socializăm fără frică față de cel din față.

Liniștea promisă

Ceea ce am să scriu acum, nu am spus-o public niciodată. Dar, în 2003, atunci când la un meci de fotbal am dat cu tărtăcuța de asfalt, am stat în altă lume timp de vreo 20 de minute. Dacă ați ști ce sentiment de liniște m-a cuprins – auzeam tot ce se vorbea în jurul meu, dar eu eram atât de liniștit. Simțeam că sunt acasă. Simțeam cum sufletul meu se bucură de liniștea promisă de Dumnezeu oamenilor. Eram atât de bucuros deși știam că „mor” un pic. Atâta împăcare, atâta liniștire, atâta bucurie nu am mai cunoscut niciodată. Și nu, nicio stare de liniște din lumea asta nu seamănă cu aceea pe care am simțit-o dincolo.

Poate doar atunci când mă rog să mă apropii de starea de liniște promisă. Nu spun toate astea decât pentru a motiva și a spune că putem găsi liniștea dacă ne ascultăm sufletul. Eu am fost norocos să mă întorc ”să îmi termin treaba pe Pământ” așa cum a fost primul meu gând înainte să îmi revin în simțiri. Dar de atunci am rămas cu dorul pentru liniștea simțită atunci.

Cum obținem un strop de liniște

Nu este o rețetă general valabilă pentru a ne găsi un strop de liniște. Depinde de felul fiecăruia de a fi, depinde de felul fiecăruia de a se consuma, depinde de felul fiecăruia de a recepționa tot ceea ce vine din exteriorul nostru. Dar ceea ce este universal valabil este faptul că totul depinde de noi și de dorința noastră de a ne găsi liniștea. Poți să îți găsești liniștea ajutând, așa cum au făcut-o mii de români ajutând refugiații din Ucraina. Poți să îți găsești liniștea în momentele tale de rugă către Dumnezeu. Sau poți găsi linștea într-o cabană pe un vârf de munte, acolo unde ești tu și cu natura.

Important este să îți dai seama când ești aproape de scurtcircuit și să te scoți din priză. Pentru că atunci când te ții în tensiune continuă riști să ți se ardă hardware-ul. Când ești în coloană așteptând la semafor, ascultă o muzică ce te relaxează și nu sta cu mâna pe claxon. Când ești sub presiunea terminării unui proiect, pune-ți în minte momentele relaxante de după. Atunci când o persoană din fața ta caută să se certe cu tine, zâmbește-i din toată inima și vorbește-i frumos – așa vei vedea că de cele mai multe ori se detensionează. Și nu în ultimul rând, când simți că nu mai poți, pune-te pe hold, închide toate conexiunile cu exteriorul și efectiv dormi.

Liniștea se găsește dacă o cauți

Mi-a luat ceva timp ca să înțeleg că liniștea se găsește dacă o cauți. Asta până când Simona mi-a zis la un moment dat că ar fi fain să fie un radio care să se numească ”Liniște FM” și să fie al nostru. Să stăm și să ascultăm liniștea unui susur de apă, a unui tril de păsări, a unui răsărit de soare iar pe fundal o muzică relaxantă.

Tot Simona mi-a zis zilele trecute că mergea pe Păcurari și observa cât de agitată este lumea și cum gonește spre lucruri lipsite de importanță. Că i-ar plăcea să se mute într-un oraș de munte, acolo unde liniștea este mai des găsită. Inițial i-am spus că poți să îți găsești liniștea și într-un oraș ca Iașul. Dar trebuie să depui efort mai mare.

Dar în cele din urmă i-am dat dreptate în sinea mea. Liniștea poate fi găsită acolo unde încă nu a ajuns zbuciumul decât într-un procent mult mai mic. Pentru că într-un oraș mare, liniștea nu mai poate fi auzită de zgomotul și decibelii din exterior.

Vine o perioadă de liniște

Vine o perioadă de liniște. O perioadă în care ne putem pune pe hold, sau putem funcționa pe avarie, dar să lăsăm loc liniștei să pătrundă în viața și sufletele noastre. Să ne extragem din zbuciumul cotidian și să ne gândim la Cel ce și-a dat viața pentru noi în liniște. Acolo este poate cel mai bun exemplu de a vedea cum ne putem găsi liniștea, indiferent de chinurile la care suntem supuși.

Vreme de o săptămână să încercăm să facem liniște în sufletul nostru, ordine în gândurile noastre și curățenie în faptele fiecăruia dintre noi. Pentru că un om liniștit aduce lumină în jurul lui și oferă liniște celor pe care îi întâlnește. Și ce poate fi mai frumos decât să aduci linște în jurul tău….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.