Efectul de turmă – brand de ţară

Recunosc, astăzi am fost căpiat de ziua Izabelei. Tot Facebook-ul a fost invadat de ziua Izabelei. Iniţial am crezut că e o nouă telenovelă, ce este promovată agresiv. Tot este sezonul telenovelelor. Ulterior, am înţeles de la un prieten cum stă de fapt situaţia. Ziua Izabelei a fost creată artificial, printr-o greşeală. Iar greşeală a fost perpetuată la nivel naţional. Și da, pot spune efectul de turma brand de tara.

Efectul de turma brand de tara

Ce m-a frapat pe mine, a nu ştiu câta oară, este efectul de turmă pe care îl manifestă în general românii. Şi nu folosesc cuvinte grele sau cuvinte mari. Dar, oare cum poţi să dai Join la un eveniment de care nu ştii mare lucru? Doar că l-ai văzut pe Costel că merge? Sau vrei să nu o laşi pe Leana să se afirme mai mult decât tine?

Încep să cred, din ce în ce mai mult că, efectul de turmă tinde să devină un brand de ţară în România. Nu ar fi un lucru rău în sine, daca acest efect de turmă s-ar manifesta şi în cazul lucrurilor care contează. Dar, sincer să fiu nu ştiu câţi dintre cei care au dat join la evenimentul de mai sus, ar da join la un eveniment cultural, sau la un eveniment caritabil. Probabil că sub 10% – optimist vorbind.

Dar, una peste alta, e clar că am ajuns să nu mai discernem între lucrurile reale şi cele imaginare. Şi uite aşa, vom ajunge la nivelul la care până şi zilele de naştere le vom face pe Facebook. Doar am văzut că invitaţii vor veni în număr mare. Iar efectul de turmă este garantat.

Dincolo de partea ilară a evenimentului în sine, un lucru este cert – cei care au copii, trebuie să fie mult mai atenţi la ce fac aceştia pe Facebook. Iar noi ceilalti, receptorii, trebuie să fim cu mult mai atenţi la informaţiile pe care le primim. Pentru că, în caz contrar, vom fi nevoiţi să ne punem eticheta de oiţe – doar efectul de turmă ne-a dus şi pe noi în eroare nu?

Morala evenimentului Ziua Izabelei cred că ar fi următoarea: nu lăsaţi copiii de 14 ani să scrie pe Facebook. Riscaţi să vă treziţi cu toată ţara în casă. Sau asiguraţi-vă că aveţi destul suc, să ajungă la toată lumea şi destule băi, pentru a nu exista accidente nefericite.

În fine ziua Izabelei nu este o zi la care să mă duc :).627x0

3 comentarii pentru articolul “Efectul de turmă – brand de ţară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.