Lasă bă că merge așa

Lasă bă că merge așa se aude din ce în ce mai des, spre surprinderea mea. De felul meu sunt un tip perfecționist – ca să nu spun chisat. Și cu toate acestea întâlnesc din ce în ce mai des oameni cărora le este lehamite. Și aplică sintagma de mai sus, deși poate că dacă ar avea o altă abordare ar vedea că lucrurile se pot mișca și altfel. Nu stau să analizez care sunt motivele pentru care oamenii au ajuns în situația aceasta. Nici nu știu dacă este așa de important. Dar, am observat că atitudini de genul acesta devin molipsitoare și afectează ca o molimă. Și totuși nimic nu este pierdut. Veți vedea în continuare de ce.

Lasă bă că merge așa

Sursă foto: nonjustice.wordpress.com

Totuși ce putem face? Să intrăm și noi în hora celor mulți, sau să încercăm să schimbăm mentalități? Să arătăm că se mai poate. Spre bucuria mea am întâlnit destul de mulți oameni care să își dorească să schimbe. Să facă lucrurile să se întâmple. Dacă vreți, să facă să le fie mai bine. Oameni care nu se plâng, ci aleg să lupte chiar dacă piedicile sunt multe. Sunt oamenii ce nu sunt impresionați de ceea ce se întâmplă în țara aceasta. Poate doar într-o mică măsură. Care nu se uită la ce se întâmplă din punct de vedere fiscal, economic, politic. Pentru că știu că lucrurile se vor așeza și că este mai important să își țină businessul lor pe linia de supraviețuire.

Unii dintre ei mai capitulează, împovărați de modificările din România. Sau poate pentru că s-au plictisit să tot găsească soluții pentru a schimba ceva. Dar, marea majoritatea a oamenilor pe care îi cunosc aleg să lupte. Sunt firi care nu se lasă cu una cu două. Oricât de multe modificări ar suferi legislația economică, caută să se replieze și să lupte după noile reguli. Doar cine a administrat o firmă, sau a lucrat în funcții de conducere știe cât de greu este să ții o firmă pe linia de plutire. Sau să faci profit. Astfel încât să poți asigura salariile angajaților.

Nu aduc ode administratorilor de firme. Dar, prin periplurile mele zilnice întâlnesc destul de mulți oameni implicați în procesul economic. Fie au propria firmă, fie dețin o funcție de decizie în firmele din Iași. Și observ că există o preocupare decizională pentru ca oamenii să sufere cât mai puțin. Pare ciudat ce spun acum – dar sunt oameni care conduc firmele respective și care în deciziile lor țin cont și de angajați.

La un moment dat am fost întrebat de ce nu îmi deschid o firmă. Răspunsul este simplu – pentru că nu îmi place să aplic sintagma – lasă bă că merge așa. Și știu că încă nu sunt pregătit pentru a gestiona toate problemele ce pot apărea în cazul unei firme. Din punctul meu de vedere, cei care deschid business-uri și caută să facă lucrurile cum trebuie, au o doză mare de curaj. Poți să fii vizionarul vizionarilor, dacă nu ai și un pic de șansă, îți poți risca economiile într-un business. Gândiți-vă un pic la următorul scenariu – deschizi firma, investești o anumită sumă de bani, după care vine o lege care îți îngrădește afacerea. Oricât de genial ai fi tu, există riscul mare de a pune lacătul pe ușă.

Asta dacă nu ești adeptul lui lasă bă că merge așa. Știu sigur că și voi știți afaceri care au fost preocupate înspre a oferi soluții cât se poate de bune. Și care au început voinicește, ba chiar au captat încrederea oamenilor. Dar, la un moment dat au lăsat standardele jos. Fie pentru că au căutat să obțină cât mai mult profit. Și cea mai ușoară metodă de a face profit care este? Să folosești materie primă mai ieftină, dar să menții prețurile sus, ca și cum ai avea cele mai bune servicii sau produse. Vă sună cunoscut? Ei, astfel de firme au intrat în hora lui ” lasă bă că merge așa”. Mai devreme sau mai târziu astfel de business-uri vor dispărea.

Bucuria mea este că întâlnesc din ce în ce mai mulți oameni preocupați de a-l trimite la plimbare pe ”lasă bă că merge așa”. Și care fac tot posibilul să vină cu o abordare diferită și cu o constanță ce cu greu poate fi menținută. Indiferent dacă vorbim despre servicii sau produse, observ că orientarea spre constanță este mai des întâlnită. Și pentru astfel de oameni voi avea tot respectul. Pentru că nu se lasă pradă deznădejdii și pentru că oferă speranță și oamenilor din echipa lor.

Ușor-ușor, la nivel micro, lucrurile se propagă. Și spiritul acesta, al lucrurilor făcute cu responsabilitate va molipsi și pe alții. De fapt asta ar trebui să ne propunem cu toții – să ridicăm standardele și pretențiile, atunci când vine vorba despre calitatea serviciilor și produselor. În felul acesta, adepții ” lasă bă că merge așa ” vor dispărea. Sau își vor schimba modul de a face lucrurile să se întâmple.

Așa că într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat vremea lui ” lasă bă că merge așa ” va apune. Pot fi considerat un idealist, dar acesta e primul pas spre a schimba percepția. A mea și a celor de lângă mine. Tu poți să îl alungi pe piticul ” lasă bă că merge așa ”?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.