Tensiune crescândă

Tensiune crescândă – asta simt că se întâmplă de la începutul anului și până acum. Am fost părtaș la multe situații tensionate. La unele chiar am fost participant la ele ca și capăt de linie. Ceva plutește în aer și nu miroase neapărat a bine. Nu trebuie să te uiți prea mult că să observi că sunt tot mai multe situații în care oamenii țipă unii la alții. Parcă sunt gata-gata să aplice corecții fizice dacă este necesar. Se simte o tensiune în aer și din ce în ce mai mulți oameni au nervii întinși la maxim. Este nevoie de o mică scânteie ca aversitatea injuriilor să vină înspre ceilalți.

Tensiune crescândă

Anul acesta nu a început așa cum ne doream să înceapă. După primele 22 de zile din el poți spune că va fi un an greu. Și unul tensionat. Nu trebuie să îi asculți pe specialiști. Trebuie doar să ieși un pic din casă, la volan sau pe jos. Vei vedea cel puțin un om nervos, gata să sară cu vorba dacă îl deranjezi. Explicațiile pot fi multe – de la instabilitatea economică, politică și până la nemulțumirile fiecăruia dintre noi. Nemulțumirile au fost acumulate și tare îmi este că în viitorul apropiat vom asista la lucruri din ce în ce mai violente.

Și aici nu mă refer la nivel macro, ci la nivel micro. Mă refer la nervii fiecăruia dintre noi, care parcă sunt gata să explodeze la cele mai mici frecușuri. Poate că simt doar eu lucrurile așa. Poate că am avut eu ghinionul să întâlnesc oameni necunoscuți care aveau ceva cu mine. Nu știu, dar senzația generală este de stare tensionată. Altfel nu îmi explic agresivitatea comportamenală. Nu îmi explic cum unii își permit să atenteze la securitatea corporală sau psihică a celuilalt. Se adresează prea repede injurii la cele mai mici lucruri care nu convin. Am câteva exemple în începutul acesta de an. Dar, prefer să le țin pentru mine, pentru a nu mai inflama și mai tare spiritele.

Cert este că de la începutul anului am trecut printr-o serie de situații care tratate cu aceeași nervi din partea mea, puteau escalada foarte ușor. Cel mai tensionat moment a fost când, fiind în trafic, un șofer deranjat de faptul că nu mai încăpea pe stradă a accelerat nervos. Gata să se izbească frontal în mine. Ca să își arate mușchii. Ce se întâmpla dacă puneam și eu mașina în mișcare? Probabil că eram amândoi cu mașinile bușite și cu nervii și mai întinși. Pentru o secundă de nervozitate.

Oamenilor parcă nu le mai convine nimic și sar cu vorba mai întâi, după care nu se dau în lături probabil nici de la corecția fizică. Nu sunt un delicat, dar parcă ușor-ușor se instalează nesiguranța pe străzile ieșene. Poate mi se pare mie, repet. Poate nu. Am mai observat că o parte din oameni și-au pierdut punctele de echilibru. Aud în jurul meu cazuri de oameni care au căzut inexplicabil. Și-au pierdut punctele de echilibru și pendulează fără să mai știe de ei. Presiunea psihică crește parcă de la zi la zi. E greu să faci față presiunii. Dacă vreți este din ce în ce mai greu să faci diferența între bine și rău. Probabil că asta vine și dintr-o nesiguranță caracteristică zilelor acestea.

Cea mai bună soluție în perioada aceasta, cred că o reprezintă tratarea situațiilor tensionate cu mult calm. Chiar dacă cel din fața ta îți aduce injurii încearcă să îți păstrezi calmul. Mergi mai departe, nu intra în jocul lui tensionat – te fă că nu auzi cuvintele pe care ți le adresează. De cele mai multe ori, o astfel de atitudine duce la aplanarea conflictului. Ce rost are să pui gaz pe foc dacă ai varianta de a da ignore unor astfel de oameni și de situații. Cu siguranță că cel care te-a înjurat nu va învăța nimic, dar măcar tu îți menții integritatea corporală și mentală. E mai simplu să eviți astfel de situații. Pentru că oameni nervoși, tensionați și bădărani vei tot întâlni.

Știu, atunci când cineva te înjură, sau îți vorbește urât, prima tentație este să răspunzi cu aceeași monedă. Dar nu rezolvi nimic. Ba mai mult, poate că duci conflictul verbal înspre unul corporal. Ce sens are? Nu e mai bine să mergi mai departe, chiar dacă din gura celui din fața ta ies cuvinte ce nu pot fi reproduse? Să vă spun un secret – aproape întotdeauna astfel de oameni vor da la un moment dat peste alții mai nervoși ca ei. Și atunci probabil că își vor învăța lecția.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.