112 cand vine

Astazi am retrait un episod din vara, episod ce m-a marcat profund. Mi-am dat seama cat suntem de mici, in fata intamplarilor banale din viata noastra, intamplari ce ne pot scoate din circuit. De multe ori mergem pe strada, ne plimbam sau conducem, fara sa ne gandim nici o clipa la ce se poate intampla cu noi. E specific noua oamenilor sa spunem ca noua nu ni se poate intampla. Si asta pentru ca ne credem mici dumnezei si ne place sa credem ca ne conducem propriul destin si propria viata.

Va spuneam ca in vara am retrait un moment ce m-a scuturat din toate inchieturile. Iesisem cu fetele mele la cumparaturi, cand am vazut niste copii jucandu-se, fara sa se gandeasca la pericole. La un moment dat una din fete a cazut si a dat cu tampla de ciment si a ramas nemiscata. Ca orice om dornic sa ajute, m-am repezit sa ii dau primul ajutor si sa ma asigur ca salvarea va ajunge repede.

Nu am sa vorbesc despre ce am facut eu, nu asta este important. Mai important mi s-a parut faptul ca in Romnania, daca nu ai nume sau nu esti copilul cuiva esti tratat la diverse. Pentru ca, nici mie nu mi-a venit sa cred, dar Smurd-ul a ajuns in 30 de minute de la primul apel. Nu au fost ei de vina – initial am sunat la 112 si mi s-a facut legatura la ambulante – iar aici am fost tratat tipic romanesc. Desi tocmai ce spusesem ca fata este incostienta, am fost intrebat daca respira si daca poate sa spuna cum o cheama. Ori eu nu sunt prea destept, ori tanti de la serviciul de preluare apeluri nu era in apele ei……

In Romania nu trebuie sa cazi pe strada, nu trebuie sa te bazezi ca institutiile statului vor sari sa iti salveze viata sau pielea. Am ajuns ca in Romania sa fim doar noi cu noi si cu cei apropiati noua. Nu te mai poti baza pe oamenii de langa tine, chiar daca acestia lucreaza la servicii cheie din Iasi. Pe buzele tuturor, in astfel de cazuti sta exprresia – 112 cand vine? Cand esti intins pe pamant timpul nu se mai scurge in secunde, minute sau ore, tot ce te intereseaza e sa te ridici in picioare. Si cum tu nu poti sa faci lucrul asta singur, ai nevoie de ajutor specializat.

Meritele celor de la SMURD sunt nenumarate, au salvat multe vieti si cu siguranta ca in Romania sunt foarte multi oameni care le poarta recunostinta eterna. Dar 112 este un serviciu la care ai pretentia ca atunci cand suni pentru o urgenta structurile lor sa fie operative. Pentru ca este in joc viata unor oameni, care din cand in cand mai sunt si copii.

De asta de fiecare data cand vad salvari, SMURD sau pompieri plecand spre interventii, ma dau la o parte din calea lor. Pentru ca stiu ca cineva are nevoie de ajutorul lor si pentru ca oricand pot sa fiu eu in locul celui care are nevoie de ajutor. Realizez si voi realiza importanta serviciilor medicale mobile si a celor de prim ajutor, mai ales ca la un moment dat, acestea mi-au salvat tatal. Dar nu voi accepta niciodata ca din cauza unei doamne sau domni, care nu au chef in ziua aia de munca, sa fie pusa in pericol viata unui om, indiferent de statutul lui social.

Pentru ca nu suntem stapani pe viata noastra, nici macar pe ceea ce facem noi. Iar daca altii ne pot salva viata, trebuie sa dam totul ca omul aflat in dificultate sa aiba o sansa de supravietuire. Si totusi 112 cand vine?

4 comentarii pentru articolul “112 cand vine

  1. Intro seara in statia Podu Ros(dinspre Nicolina spre Palat) am observat 2 tigani cum furau din buzunarele celor care se urcau in autobuz.M-am indepartat, am pus mana pe telefon si am sunat la 112, a raspuns o tanti care mi-a facut legatura cu politia.Acolo alta tanti ma interoga pe mine,cum ma cheama, unde sunt mai exact, ce serie,nr de buletin am,la ce adresa locuiesc..etc de parca eu furam.Am inchis telefonul si mi-am vazut de drum.Hello Romania!

  2. Nu e vorba de asta. S-au ars de multe ori cu cazuri false, iar ăsta e şi motivul pentru care în orice modul de Basic Life Support ni se spune că, atunci când constatăm că pacientul este inconştient şi mai ales în stop cardio-respirator, celor de la 112 trebuie să le precizăm locul unde suntem (cât mai exact), vârsta, sexul persoanei respective şi, foarte important, dacă respiră sau nu. Pentru că în cazul unui stop cardio-respirator, ei trebuie să trimită un anumit tip de ambulanţă…

    De aia întreabă. Că dacă pacientul nu respiră şi ei nu trimit ambulanţă cu medic, cât îl ajuţi tu, tot or să-l ajute şi ei…

  3. Sincer sa fiu, pe mine nu m-a deranjat faptul ca persoana care a preluat apelul imi cerea sa ii dau persoana respectiva la telefon. M-a deranjat faptul ca pentru un simplu om, lumea nu se grabeste. Daca sunam si spuneam ca nu stiu ce personalitate este cazuta inconstienta pe jos,ei atunci cred ca in 5 minute ambulanta sau Smurdul erau la locul accidentului.
    Nu vorbesc despre profesionalismului oamenilor din sistem – majoritatea stiu ca isi fac treaba cat pot de bine, ci mai degraba vorbesc de pasivitatea specific romaneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.