Fii om bun

Fii om bun. Întotdeauna noi oamenii avem tendinţa de a copia, de a tinde către ceea ce nu avem, către un vis, care de cele mai multe ori nu este al nostru. De mici copii ni se setează parametrii succesului, care, de cele mai multe ori nu se pliază pe felul nostru de a fi. De mici suntem educaţi tinzând către succes şi către reuşită. Chiar dacă nu ni se zice direct, viaţa noastră este ghidată în aşa fel încât să reuşim. Iar reuşita despre care vorbesc este reuşita care este în mintea părinţilor noştri.

fii om bun

Nu zic că este rău să gândim înspre a reuşi, dar de foarte multe ori, dorinţa altora ca noi să reuşim, anihilează în noi, originalitatea, încrederea în forţele proprii, creativitatea, modul nostru de a fi. Pentru că trebuie să respectăm regulile succesului, în aşa fel încât să mulţumim celor care au investit încredere în noi. Deja, de la vârste fragede se pune presiune pe reuşita fiecărui individ. Dar aceasta reuşită este diferită pentru fiecare dintre noi. Şi aici trebuie să fim atenţi noi, părinţii de acum – să observăm ce înseamnă reuşita pentru copilul nostru, ce îi aduce bucurie, ce calităţi are şi într-acolo să îi sprijinim. Nu către ceea ce considerăm noi că înseamna reuşita.

Să ieşim din clişeul pe care aproape fiecare părinte îl aplică propriului copil, când vine vorba despre reuşită şi viitorul lui. Poate că pentru fiecare dintre noi, ar trebui să conteze mai mult fericirea copilului decât să fie un om de succes. Sau poate că fericirea va fi succesul copilului în viaţă. Va avea destul de mult timp în viaţă să facă compromisuri şi să îşi înfrâneze pornirile şi cuvintele. Tendinţa a noastră, a tuturor, este să ne lăsăm duşi de valul numit lume şi de tendinţele la modă. De cele mai multe ori, nu ne întrebăm dacă sunt bune sau nu, doar mergem în aceeaşi direcţie în care merge lumea. Fără să ne întrebăm de ce.

Fiţi sinceri cu voi, uitaţi-vă într-o oglindă şi spuneţi dacă nu aţi avut măcar o dată în viaţă, tendinţa de a urma ceea ce fac alţii, pentru că aşa este la modă. Chiar dacă de cele mai multe ori, simţeaţi că ceva este în neregulă, în interiorul vostru. Dar nu vroiaţi să rămâneţi în urmă, nu vroiaţi să pierdeţi contactul cu tendinţele. De parcă tendinţele şi lumea în general v-ar întreba de sănătate, atunci când aţi fi căzuţi. Sau atunci când aţi avea nevoie de ajutor din partea celor care au făcut la un moment dat tendinţele după care juca toată lumea, l-aţi fi primit. Totul este efemer, iar tendinţele societăţii se schimbă rapid. Dacă ar fi să ne luăm după modă şi după fiecare tendinţă apărută, am pierde lupta. Nu am mai fi noi. Ne-am transforma în roboţi care ar imita un şablon. Personalitatea noastră nu ar mai apărea nicăieri şi am fi toţi la fel.

Fiecare dintre noi este unic şi are fiecare personalitatea lui.  Fii om bun. Care se vede, atât în cuvintele fiecăruia dintre noi, se vede în acţiunile fiecăruia dintre noi. Pentru a vedea felul unui om, analizează faptele lui şi nu cuvintele lui. Dacă suntem unici, de ce trebuie să ne lăsăm duşi de valul şi tedinţele vremii? Fiţi altfel, fiţi voi şi nu uitaţi că, pentru fiecare copil, exemplul părinţilor este cea mai bună oglindă pe care o poate vedea. Şi în viitorul lui o va aplica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.