Fuga dupa Pasti

Oare de ce am eu senzatia ca in perioada asta toata lumea alearga dupa una sau alta, dar putini sunt cei care asteapta linistiti seara Invierii? E asa de mare vanzoleala in piete, gospodinele nu mai prididesc cu facutul cumparaturilor pentru prepararea mancarurilor. Gospodarii scutura de zor covoarele, ca sa primeasca Sarbatorile de Pasti cu o casa curata. Se spune  ca trebuie sa fii curat trupeste, dar mai ales sufleteste.

Putini dintre noi stiu semnificatiile deniilor din aceasta saptamana. Si mai putini merg la slujbele din fiecare seara. Astazi sunt cele 12 evanghelii, o slujba foarte frumoasa, iar maine este slujba Prohodului Domnului – o slujba de o frumusete mare. E bine ca macar in aceste doua zile sa se mearga la slujbe pentru a simti si cu sufletul ca vin Sarbatorile de Paste. Lumea fuge dupa material, fac friptane, cozonaci, pasti, oua rosii, dar acestea sunt efemere – in schimb clipele petrecute la cele 2 slujbe raman in amintirea si in sufletul fiecaruia, cel putin macar 1 an.

Nu spun ca nu este foarte bine sa pregatesti de ale gurii in perioada aceasta, dar trebuie sa imbinam trupescul cu spiritualul. Nu spune nimeni ca nu ne putem infrupta din bunatatile pregatite de ale noastre gospodine, dar o putem face si dupa ce venim de la slujba de Inviere – dupa ce am sfintit cozonacul si pasca. Nu spune nimeni ca nu ne putem bucura la masa in familie alaturi de cei dragi, dar o putem face si dupa ce venim de la slujba. Trebuie sa gasim un echilibru intre material si spiritual.

Multi dintre noi suntem norocosi sa avem ce sa punem pe masa, dar sunt oameni care tremura pentru 1 bucata de paine. Oare in fuga noastra prin piete nu ii putem lua in considerare si pe ei – sa ii consideram ca pe niste membri din familie? Sa nu uitam in perioada asta sa iertam pe cei care ne-au gresit noua – pentru ca Iisus s-a rastignit iertandu-ne pacatele noastre. Sa nu uitam ca in perioada asta Maica Domnului isi plangea copilul rastignit si sa ne uitam si la copii parasiti – sa le dam un cozonac si o pasca.

Haideti sa transformam fuga aceasta nebuna dupa Pasti, intr-o fuga dupa mantuirea noastra si dupa spiritual. Macar in perioada aceasta sa ne intoarcem un pic catre Dumnezeu si sa ne aducem aminte de El. Pentru ca indiferent daca credem sau nu, fara El nu am exista si fara El nu am putea sa respiram.

Sarbatorile de Paste trebuie sa fie sarbatori ale luminii si ale iertarii si nu ale setei si ale mancarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.