Generatia de nesimtiti

Titlul suna dur, dar din cate se pare, traiectoria pe care vor evolua copiii si adolescentii din ziua de astazi este una a nesimtirii si a lipsei de respect. Nu de putine ori mi-a fost dat sa vad cum adolescentii din ziua de astazi nu mai au pic de respect fata de regulile elementare de bun simt. Si mai alarmant este  faptul ca adultii din ziua de astazi au intrat intr-o perioada a pasivitattii si a lipsei de preocupare fata de propriul lor viitor. Pentru ca adolescentii de astazi vor forma societatea de maine. Iar daca societatea de maine va fi guvernata de lipsa bunelor maniere si a respectului fata de ceilalti, mai bine ma apuc sa emigrez.

Va veti intreba ce am patit de sunt asa de pornit pe generatia tanara – parca vorbesc ca o persoana de 50-60 de ani. Vineri cand ma intorceam cu a mea familie de la slujba Prohodului Domnului, am ramas interzis in momentul in care doua fatuci de vreo 12 ani au aruncat in fata mea si a sotiei cutia de energizant pe care tocmai il consumasera pe jos. Degeaba am strigat dupa ele si am incercat sa le facem atente. Pana nu am fugit dupa ele si le-am inmanat cutia goala aratandu-le un cos de gunoi unde sa o arunce nu am reusit sa le facem atente. Banuiesc ca pentru ele un cos de gunoi reprezenta un lucru pe care atunci il descopereau. Parintii lor nu au avut timp sa le invete ca un gunoi se arunca la cos si nu pe unde apuci. Parintii lor nu au stiut sa isi educe odraslele in spirit civic.

Nu am pretentia ca adolescentii sa stie toate regulile de bun simt, dar macar aruncatul gunoiul la cos trebuie sa se respecte. Iar noi cei trecuti de adolescenta, e cazul sa ne implicam mai mult in reeducarea tinerilor din ziua de astazi. Daca eu, tu sau altii ca noi am face observatii de fiecare data cand ne intalnim cu astfel de situatii, exista sanse foarte mari ca societatea sa se schimbe.

Tot din categoria tinerilor needucati fac parte si acei tineri care in Noaptea de Inviere i-au spus tatalui meu care se intorcea cu lumanarea aprinsa de la Slujba: “Mosule chiar crezi ca lumina aia este adevarata? Mai bine ai stinge-o sa nu te arzi”. Nici nu stii cum sa reactionezi in astfel de situatii – daca ai curajul sa dai replica, risti sa fii luat la pumni, daca nu spui nimic acei tineri sunt pe un drum moral fara de intoarcere.

In masura in care tineretul din ziua de astazi nu are o alta cultura decat cea a discotecilor si a distractiei fara limite, nu vom evolua. Adolescentii nu vor sti sa respecte adevaratele valori ale neamului, nu vor fi interesati decat de castigurile imediate si de petrecerile fara numar. Societatea romaneasca va ajunge ca cea din SUA, unde adolescentii sunt semianalfabeti – nu cunosc lucruri elementare – de exemplu unde este Europa?

Parintii au un rol hotarator in suprimare acestor porniri. Daca tu ca parinte nu esti in stare sa iti educi copilul in spiritul civic si nu esti in stare sa il inveti ce inseamna respectul fata de ceilalti, sa nu ai pretentia ca societatea sa ti-l invete. Tu vei fi responsabil pentru viitorul copilului tau si nu altcineva, tu vei avea de suferit – pentru ca lipsa respectului se va rasfrange si asupra ta.

Nu sunt batran, sunt chiar tanar, dar vorba celebra: “Pe vremea mea…..”.

2 comentarii pentru articolul “Generatia de nesimtiti

 1. Foarte tare articolul, Felicitari!
  Aceasta este generatia de maine care ne va conduce, care ne va fi alaturi atunci cand ne va fi bine sau rau.
  Ai perfecta dreptate sunt niste ….

  1. Multumesc!

   Sincer as fi preferat sa nu scriu acest articol, as fi preferat sa avem generatii care sa ne depaseasca din toate punctele de vedere. Dar se pare ca programul de indobitocire a tinerilor si adolescentilor a prins foarte bine.
   Pacat….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.