Patimile si impatimitii

In viata e bine sa stii cand sa te opresti dintr-un viciu care iti aduce numai deservicii. Si asta pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, iti vei da seama ca ai intrat in ghearele defectelor tale si ca oricat de mult te-ai zbate sa scapi nu reusesti. E greu pentru tine sa rezisti tentatiei de a face acel lucru, dar trebuie. Si cand vorbesc despre vicii, ma refer la multitudinea lor: de la jocurile de noroc pana la fumatul unui pachet de tigari pe zi, de la mersul la prostituate pana la mancatul in exces, de la bautul peste masura si pana la consumul de droguri.

Viciile devin din ce in ce mai intalnite in societatea de astazi – incepi sa pari ciudat daca nu bei, fumezi sau nu mergi la “fetite”. Valorile si principiile de viata sanatoasa au fost inlocuite de viciile vremii. Nu cu foarte mult timp in urma, o cunostinta imi povestea cum o ruda de-a ei a pierdut totul la jocurile de noroc. Si cand spun totul, ma refer la familie si la casa. Acum se chinuie sa traisca prin gunoaie. In momentul in care realitatea perceputa de tine se rezuma la jocurile de noroc deja esti pierdut. Si atentie jocuri de noroc sunt si pariurile la casele de pariuri si biletele la loto.

Nu spun ca nu e bine sa mai ai si momente de relaxare, savurand o cafea sau gustand un pahar de vin, dar trebuie sa stii care sunt limitele tale si unde e momentul sa te opresti. Pentru ca daca ai depasit punctul respectiv, ai sanse foarte mari sa te afunzi in patima. Lumea de astazi nu iti mai ofera alternative, odata ce ai intrat in jocul patimilor – oamenii nu se vor mai opri sa iti ofere o mana de ajutor – si asta pentru ca nu vei merita.

La containerele de la mine de la bloc isi face veacul un fost profesor, care a pierdut totul din cauza betiei. Am fost surprins cand mi-a spus ca stie engleza si franceza – dar ce pacat ca pisicile si caini care ii tin companie nu il pot asculta vorbind in engleza. O fractiune de secunda si un pahar in plus iti poate deschide drumul spre patima si spre ratarea ta ca om.

In viata e bine sa stii cand sa te opresti. Viata nu iti ofera foarte multe sanse – bucura-te de ceea ce ai si fii atent sa nu te pierzi. Nu iti juca viata la pacanele.

2 comentarii pentru articolul “Patimile si impatimitii

    1. Exact asta spun si eu, ca trebuie sa stii cand sa te opresti. Pentru ca exista un punct, pe care daca il depasesti nu mai poti sa te intorci. Si asa iti irosesti viata, fie ca e vorba de jocuri de noroc, fie ca e vorba de consum de etnobotanice sau droguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.