Primiți cu fofârlica?

Primiți cu fofârlica? Cum nu știți cine e fofârlica? Este omniprezentă peste tot. Mai ales în rândul celor care nu vor să își asume deciziile pe care le iau și pe care le înaintează mai departe. Fofârlica este des întâlnită în rândul oamenilor care nu sunt asumați și care caută scuze. Și de cele mai multe ori îți oferă niște scuze de îți stă mintea în loc. Dacă vreți, sunt scuze de grădiniță, care nu au nicio treabă cu realitatea. Doar pentru că nu pot să îți spună că interesul lor este cu totul și cu totul altul. De cele mai multe ori șmecheria apare în rândul oamenilor care vor să influențeze decizia celor ce semnează.

Primiți cu fofârlica?

 

Sursă foto: youtube.com

Doar că, acești oameni trebuie să își asume scenariile pe care le prezintă. Atât celor care iau decizia, cât și celor de la celălalt capăt al firului. De ce spun asta? Pentru că, din când în când astrele se aliniază și e posibil ca ei să cadă de sus. Știți vorba aceea cu minciuna? Se zice că are picioare scurte? Și dacă îți construiești reputația prin adevăruri omise parțial sau pe obiecții mincinoase, mai devreme sau mai târziu ți se va dărâma imaginea de profesionist. Credeam că le-am văzut pe toate. Dar, se pare că m-am înșelat și că mai am multe de învățat.

Am mai spus-o și o repet – Iașul este un sat un pic mai mare. Și oamenii discută între ei. De cele mai multe ori, lucrurile care nu sunt la locul lor se află mai devreme sau mai târziu. Dacă umbli cu fofârlica, crezi că nu se va afla? Sau că oamenii vor închide mereu ochii și vor trece cu vederea încercările tale de a păcăli? Dacă asta este filosofia după care te ghidezi, crede-mă pe cuvânt – ești pe o pistă greșită. Să nu te întrebi de ce, la un moment dat nu îți mai sună telefonul sau oamenii te evită. Mai bine să te gândești la ce ai făcut tu greșit – pentru că ești singurul vinovat de ceea ce ți se întâmplă.

Poate că păcălești un om, poate că îți merge și cu al doilea, dar la un moment dat se înfundă. Și atunci când se află de tacticile tale, prăbușirea este inevitabilă. Lucrurile sunt simple – nu ești corect cu viața, nici viața nu este corectă cu tine. E greu să mergi pe o perioadă lungă de timp doar cu incorectitudini. Și să pozezi într-un om corect și profesionist. Pentru că fofârlica va fi descoperită un pic câte un pic. Mai este un lucru la care nu știu dacă te-ai gândit, atunci când ai ales să mergi pe șmecherii. Mai devreme sau mai târziu dai nas în nas cu cei pe care i-ai păcălit. E un lucru nescris în viață – și atunci oare ce explicații vei mai găsi?

De-a lungul timpului am învățat un lucru – fiecare dintre noi poate avea un comportament murdar. Poate că este cel mai ușor lucru pe care îl putem face – să creăm răutăți celorlalți. Dar, pe termen lung răutățile pe care le faci tu altora nu duc la nimic bun. Durează mai mult să ajungi la un nivel care să te mulțumească din toate punctele de vedere dacă ești corect. În schimb vei rămâne în picioare indiferent de câte inepții se spun despre tine sau câte neadevăruri. Ce se va întâmpla în schimb cu tine, cel care faci răutăți, atunci când apare efectul de boomerang? Ești pregătit să faci față loviturilor ce se vor întoarce la tine ca efect al acțiunilor tale?

Cum recunoști oare un om cum umblă cu fofârlica? Nu prea sunt multe semne care să îl dea de gol. Îți dai seama în schimb de lucrul acesta, atunci când pui lucrurile cap la cap și realizezi că lucrurile sunt altfel decât par. Și începi să pui întrebări și să primești răspunsuri. De la unul, de la altul. Și așa îți faci o imagine de ansamblu despre cel care umblă cu fofârlica. Ușor-ușor îți dai seama că acele lucruri pe care nu ți le puteai explica capătă sens. Poate că e târziu ca să mai schimbi ceva în ceea ce privește lucrurile deja trecute. Dar, măcar știi de cine să te ferești și cui să ceri explicații.

”Cel mai bun mod de a te păcăli singur este să te crezi mai șmecher decât ceilalți.” – La Rochefoucauld

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.