Schimbarea

Schimbarea apare la un moment dat în viața fiecărui om. Unele schimbări apar ca urmare a unor cumpene peste care oamenii au trecut. Altele apar pentru că oamenii respectivi vor să schimbe ceva la ei. Dar, indiferent de ce apar, schimbările vin în punctele zero ale existenței noastre. Mai ales atunci când ne dăm seama că așa nu mergem pe drumul cel bun. Unii dintre noi realizează lucrul acesta la timp, alții după ce suferă căderi pe bandă rulantă. Schimbarea trebuie să vină din interiorul fiecăruia dintre noi și să fie asumată. Altfel nu va fi decât un capriciu de moment, pe care oamenii nu îl vor înțelege.

Schimbarea

Sursă foto:ZiarulNaional.md

De-a lungul timpului am văzut mulți oameni doritori să schimbe ceva la ei și la viața lor. Unii au reușit, alții încă mai schimbă. Este adevărat – nu este ușor să te schimbi și să nu mai fii așa cum ai fost. Îți trebuie multă voință să nu te întorci la vechile obiceiuri și mai ales să te menții pe calea pe care ți-ai ales-o. Dar, atunci când ajungi la starea de echilibru dată de schimbare, începi să realizezi culmile reușitei tale. După cum spuneam și mai sus, schimbările vin ca urmare a unor cumpene apărute pe neanunțate. Pentru că așa suntem noi oamenii – până nu avem cuțitul la os mergem în virtutea inerției.

Am văzut oameni răi care s-au schimbat în bine și nimeni nu înțelegea de unde izvorăște atâta bunătate. La fel cum am văzut oameni aparent buni, care la un moment dat al vieții lor au scos toată răutatea la suprafață. Și atunci stai și te întrebi ce i-a făcut să schimbe într-un fel sau altul. Ajungi la concluzia că nimic nu este întâmplător și toate se întâmplă cu un motiv. Motiv care se va afla la momentul oportun.

Sunt sigur că ați auzit sintagme motivaționale de genul ”schimbarea este în noi”. Dincolo de motivațional, să știți că doar atunci când începi să te schimbi îți dai seama că este adevărat. Personal am trecut prin multe schimbări de-a lungul timpului. Și încă mă mai schimb. Sper eu că în bine. Dar m-am gândit la un lucru – indiferent de cât de mult m-am schimbat, un lucru am încercat să îl mențin constant. Am făcut tot posibilul să nu răspund la rău cu rău. Tentația de a răspunde cu rău a fost mare, recunosc, dar ceva mă oprește de fiecare dată.

Din păcate de-a lungul vieții avem destule ”șanse” să ne schimbăm în rău. Și să răspundem la rău cu rău. Dacă am întâlni doar oameni buni, probabil că am trăi deja în Eden. Tentația este mare ca atunci când cineva ne face rău să răspundem în aceeași măsură. Ei, aici se văd oamenii care vor să se schimbe în bine. Aici se cunosc oamenii cu adevărat de caracter. Uită răul pe care celălalt ți l-a făcut, așa cum uiți binele pe care l-ai făcut. Ai rămâne surprins să vezi care sunt consecințele de partea cealaltă…

Întâlnești oameni care îți zâmbesc fals, zâmbește-le sincer. Dai peste oameni care te vorbesc pe la spate, fă-te că nu auzi. Ajungi să lucrezi cu oameni care altădată ți-au făcut un rău, caută să uiți și să ierți. Așa vei putea să te menții pe linia bună pe care ți-ai ales-o. Bunicul meu avea o vorbă – plata vine oricum în viață – așa că, de ce să îl faci tu să plătească pe cel ce ți-a făcut rău? Schimbarea este grea și ai mult de lucrat tu la tine. Nu trebuie să îți mai irosești energia în a face rău. Continuă să construiești schimbarea așa după cum ți-o dorești tu.

Undeva, la capătul drumului tău, vei afla motivele tuturor încercărilor peste care ai trecut. Vei afla de ce a trebuit să te schimbi și mai ales pentru ce. Sunt răspunsuri pe care le primim atunci când avem nevoie de ele și nu când ni le dorim. Schimbarea e bine să ne facă mai buni. Mai buni la suflet, mai buni la chip, mai buni la port, mai buni per total. Dorința de schimbare poate apărea atunci când te aștepți mai puțin. Dar mergi pe ceea ce simți că trebuie să faci. Dacă simți că schimbarea te va face mai bun, atunci nu mai sta pe gânduri.

Recent mi s-a spus că m-am schimbat. Că am avut o perioadă în care nu am mai fost eu. Probabil că, dacă lumea a observat chiar m-am schimbat. Doar că acei ce mi-au spus, nu au știut care este motivul schimbării mele. Iar motivul îl voi ști doar eu. Important este ca la finalul schimbării, rezultatul final să fie un om mai bun – la chip, la suflet, la port, per total. Până atunci mergem în continuare pe schimbarea în bine :).

„Să te schimbi și să te schimbi în bine sunt două lucruri total diferite.” — Proverbe germane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.