Vremea bilanțului și a lui mulțumesc

Este final de an și cum este obiceiul, la final de an, majoritatea dintre noi facem bilanțuri. De cele mai multe ori, aceste bilanțuri pe care le facem au o mare tentă personală. Pentru că așa este și normal. De obicei, aceste bilanțuri pe care le facem se referă și la partea financiară. Pentru că de cele mai multe ori partea financiară este cea care ne mulțumește sau nu la final de an. Da, este vremea bilantului si a lui multumesc.

Vremea bilantului

Pentru mine 2016, a fost un an foarte greu din mai multe puncte de vedere. Sunt bucuros că am ajuns la final. Chiar dacă nu știu ce îmi va rezerva anul 2017. Poate să fie mai bun, sau poate să fie mai rău decât cel care tocmai trece. După cum spuneam, anul 2016 a fost unul dintre cei mai grei ani pe care i-am avut. Și a fost o continuare a lui 2015, din punct de vedere al greutăților. A fost anul în care am aflat pe cine mă pot baza și pe cine nu. Am aflat care sunt punctele mele slabe în care pot fi atacat și cele care mă ajută să evit loviturile venite dinspre cei ce nu mă agrează. Am învățat că în viață toate vin și pleacă și nu trebuie să te încrezi prea mult în oameni. Și nici să te atașezi de lucruri.

Dar, dincolo de părțile negative ale lui 2016, țin să vă mulțumesc. Tuturor celor față de care am avut o interacțiune. Pentru că, de la fiecare dintre voi am avut ce să învăț. Și de la fiecare dintre voi m-am încărcat cu energie. De cele mai multe ori cu energie pozitivă. Au fost oameni care mi-au fost alături și la greu, nu doar la bine. Au fost oameni care au ales să nu mai dorească să mai aibă de-a face cu mine. Pentru toate întâmplările de care am avut parte chiar mulțumesc. La final de an simt că sunt mai împlinit și mai învățat.

Dacă am reuși să învățăm lecțiile pe care ni le predă fiecare an din viața noastră, am reuși să fim mai buni. Și de ce nu, am lua toate lucrurile așa cum vin ele. Fără să căutăm să ne împotrivim și fără să avem pretenția că știm noi mai bine ce trebuie făcut. Fiecare an din viața noastră vine cu bune și cu rele. Dar niciunul dintre anii pe care îi trăim nu sunt așa după cum ne așteptam noi. Fiecare dintre ani vine cu doza lui de imprevizibil și cu doza lui de neîimpliniri. Dar, toate astea vin că să ne definească pe noi ca oameni și să ne modeleze. Pentru că fiecare întâmplare din viața noastră aduce o îmbunătățire cât de mică asupra caracterului nostru. Sau nu.

Gândiți-vă un pic la cea mai urâtă perioadă din 2016 și la cum ați reacționat. Acum după ce a trecut, cum ați proceda dacă s-ar mai ivi acea situație? Ce sentimente v-au încercat în cele mai grele momente ale voastre din 2016? Acum, când vă gândiți la acele momente, nu vă vine să zâmbiți sau măcar să fiți mai îngăduitori? Și nu în cele din urmă, gândiți-vă la momentele și situațiile în care ați fost nedrepți cu alte persoane. Fiți sinceri cu voi și gândiți-vă dacă ați mai face la fel.

Iar pentru anul care vine e bine să ne facem planuri și speranțe despre ce va fi. Dar, să nu ne băzăm doar pe scenariile pozitive. Pentru că există o șansă foarte mare ca aceste scenarii să nu fie transpuse și în realitate independent de noi. Să fim pregătiți și pentru lucrurile mai puțin pozitive. Așa vom resimți mai puțin impactul nerealizării tuturor planurilor.

“Motivul pentru care oamenii nu reusesc sa fie fericiti este pentru ca vad trecutul ca fiind mai bun decat a fost, prezentul mai rau decat este si viitorul mai putin bun decat va fi.” – Marcl Pagnol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.