30 de ani – juma’ de viata?

Zilele acestea, am realizat cat de aproape sunt de borna de 30 de ani si inca nu imi vine sa cred ca am trecut prin viata cu asemenea viteza. Pentru ca, trebuie sa recunosc faptul ca, pana in momentul de fata, nu am simtit cum timpul a trecut peste mine si am ajuns la momentul de schimbare a prefixului. Se spune ca varsta de 30 de ani este varsta la care intri in randul oamenilor maturi si responsabili. Oare lumea ma prliveste ca pe un om responsabil sau ca pe un copil-matur?

Daca ar fi dupa mine, as opri timpul in loc, sau si mai bine as vrea sa imi dau ceasul biologic la varsta de 22-23 de ani, atunci cand totul mi se parea posibil. Cum vad eu viata de la 29 de ani, probabil ca au vazut-o si cei dinaintea mea si cei care vor ajunge la aceasta varsta dupa mine. Sunt multe nerealizari in spate, dar sunt si multe realizari. Imi dau seama de realizari, in momentul in care zilnic, ma duc acasa si imi imbratisez sotia si copilul; imi dau seama de asta, in momentul in care ajung sa fac lucuri de care nu stiam ca sunt capabil.

Ce imi doresc pentru perioada de pana la implinirea a 30 de ani nu este decat o viata linistita – pentru ca de ce sa nu recunoastem, atunci cand avem liniste, ne ies planurile pe toate fronturile. Asta si pentru ca gena umana nu reactioneaza bine la stimuli stresanti. Multi dintre noi, visam la momentul acesta – sa implinim 30 de ani ni se parea cel mai minunat lucrul; vedeam aceasta varsta, ca pe un hotar peste care daca treceam eram considerati oameni responsabili.

De la 30 de ani iti dai seama ca viata ta o ia pe o panta descendenta si timpul se scurge din ce in ce mai repede. E varsta la care incepi sa gandesti cu adevarat ca un parinte – totul si orice este posibil pentru fericirea copilului/copiilor tai. Nimic nu mai conteaza si ceea ce te ghideaza in viata e viitorul copiilor tai. Pentru ca asta lasi in urma, iar amprenta ta va fi vizibila in viata copilului tau.

La granita dintre prefixuri, stai si iti faci retrospectiva vietii tale si te gandesti la ce te asteapta. Unii dintre noi, purtatori ai genului masculin, incepem sa traim frica de ceea ce ne asteapta si toate ofurile si neimplinirile de pana acum, ne acopera privirea spre viitor.

Pentru unii dintre noi, poate reprezenta jumatatea vietii si e momentul la care trebuie sa luam hotarari radicale in ceea ce priveste viata si implinirile noastre. Important este ca niciodata sa nu uitam ca indiferent de varsta, sufletul nostru trebuie sa ramana tanar.

Varsta de 30 de ani e un nou inceput, o noua sansa pe care ne-o acordam noua. E momentul la care trebuie sa realizam, tot ceea ce nu am facut pana in momentul de fata. E momentul viitorului nostru.

4 comentarii pentru articolul “30 de ani – juma’ de viata?

  1. Multumesc lui Dumnezeu – traiectoria mea profesionala este bine definita. Din punctul acesta de vedere ma pot considera un norocos – nu stiu cati tineri se pot lauda cu un domeniu ca al meu. Din momentul acesta traiectoria mea nu poate fi decat crescatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.