E însărcinată ce să fac

În viața fiecărei familii, vine un moment, sau mai multe momente, când simți că viața este cea mai frumoasă. Simți că ești împlinit, fericit, trăiești un sentiment de responsabilizare. Știi că ai pentru ce lupta, că de acum vei respira nu doar pentru tine. Ci și pentru suflețelul care se pregătește să facă cunoștință cu tine. Ai tot felul de sentimente când îți vezi soția însărcinată și o vezi cum înflorește. Este acel moment în care îți dai seama că viața ta va fi din ce în ce mai frumoasă. Ca viitor tătic îți pui totuși o întrebare: e însărcinată, ce să fac.

E însărcinată, ce să fac

Dar, trebuie să recunoaștem că noi bărbații avem reacții total diferite la aflarea veștii că vom deveni tați. De cele mai multe ori ne bâlbâim și poate că nu reacționăm așa cum se așteaptă soțiile noastre. Parcă ne pierdem orice urmă de logică la aflarea veștii că soția noastră este pe cale să ne mai aducă un suflețel acasă. Și de cele mai multe ori ne dispare orice urmă de masculinitate, în primele secunde de la aflarea veștii. Devenim slabi și nu mai suntem țanțoșii casei. Simțim cum un sentiment plăcut ne inundă sufletul, începem să transpirăm, ne blocăm, folosim cuvinte care mai de care fără noimă. Și singurul mod de a ne arăta bucuria este îmbrățișarea pe care o dăruim soției, cu sărutul aferent.

Doamnele noaste se fac că nu văd că ne fâstâcim. Ele sunt bucuroase că au o inimioară care bate în burtica lor și că își văd soțul bucurându-se ca un copil. Și la fel ca pe un copil, îl văd roșu datorită emoțiilor. De cele mai multe ori, reacționăm cum trebuie, dar sunt momente în care nu mai reușim să ne controlăm emoțiile. Mai jos veți găsi câteva clasificări ale tipului de reacții ale viitorilor tătici:

  1. Tăticii panicață – este acel tip de reacție pe care îl are soțul prin care începe să își facă probleme dacă va fi un tată bun. Îl vezi cum instant îl apucă transpirațiile și după câteva minute de la aflarea veștii începe să facă liste, începe să aibă simptome de tătic însărcinat. Simte cum se instalează panica dată de sentimentul că nu va reuși să facă față.
  2. Tăticii protectori – sunt acei bărbați care după aflarea veștii devin mai atenți la tot ceea ce mănâncă mama, la cum se îmbracă – ca nu cumva să sufere copilașul. Sunt acei tătici care își schimbă centrul universului și respiră pentru soție și copilul din burtica ei. Dintr-o dată, îl vezi făcând câte și mai câte pentru a nu lipsi nimic mămicii. Uneori astfel de tătici nu simt când devin super-protectori și stresează. Pentru că se comportă cu soția ca și cum ar fi copil.
  3. Tăticii responsabili – din momentul în care au aflat vestea că vor deveni tătici, acești soți vor deveni foarte prezenți la toate ecografiile, la toate controalele, la toate analizele pe care mămica le va face pe perioada sarcinii. Va începe să cumpere lucruri pentru viitorul membru al familiei și va prelua din responsabilitățile soției. Acești soți vor începe să gătească atunci când soția nu va suporta mirosurile din bucătărie. Nu vor avea nicio problemă în momentul în care vor trebui să facă treburi femeiești.
  4. Tăticii reci – este tipul de reacție pe care o vor avea bărbații care vor vrea să fie puternici. Au senzația că dacă nu sunt reci, vor arăta că sunt slabi și vor deveni atacabili de către soțiile lor. Au senzația că dacă devii tătic nu mai ești genul acela de bărbat puternic, care impune respect soției. Din păcate acest gen de reacție aduce tristețe în sufletul soțiilor lor – pentru că nu este dar mai mare pe care îl poate face o soție, soțului ei decât aducerea pe lume a copilului.
  5. Tăticii bolnăvicioși – poate pentru că simt că vor pierde atenția soției, în defavoarea sarcinii, acești bărbați vor deveni bolnavii de serviciu. Se vor simți rău din senin, vor avea dureri de cap, se vor simți fără poftă de mâncare. Poate pentru că sunt genul de tătici care în copilărie nu au beneficiat de atenție din partea părinților. Îi veți vedea tot timpul obosiți, morocănoși.
  6. Tăticii aerieni – sunt așa de fericiți încât devin aerieni. Sunt genul de oameni care vor survola deasupra soției, astfel încât să nu îi lipsească nimic. Vor căuta articolele despre evoluția copilului din burtica mamei. Vor veni la soție și îi vor spune că bebelușului din burtică i-au ieșit urechiușele, năsucul, etc. Mămica va fi informată tot timpul de evoluția propriului copilaș.
  7. Tăticii doctori naturiști – acești tătici știu că pe timpul sarcinii soția nu trebuie să ia medicamente pentru a nu afecta sănătatea copilului. Și caută soluții naturiste atunci când soția dă semne de răceală. Vine cu tot felul de soluții de vitaminizare a corpului mămicii. Într-un cuvânt se transformă în cei mai faini doctori pe care soția îi poate avea. Uneori pot cădea și ei în capcana insistenței, dar nu sunt rău intenționați. Vor tot ce este mai bun pentru cei mai importanți oameni din viața lor.

Indiferent de tipul de proaspăt tătici pe care îi aveți alături, să știți doamnelor că este modul fiecăruia de a vă arăta că vă prețuiesc. Chiar dacă ne mai fâstâcim, chiar dacă nu spunem cele mai potrivite cuvinte în astfel de momente, să știți că fiecare tătic este super-fericit la aflarea veștii că vine un/o voinic/ă pe lume. Și pentru noi veți fi în centrul atenției mai tot timpul de acum încolo. Chiar dacă atunci când auzim ”sunt însărcinată” nu știm ce să facem, pe parcurs învățăm să vă fim alături. Și vă veți putea baza pe noi indiferent de cât de greu ar fi.

“Cel mai important lucru pe care un tată îl poate face pentru copiii săi este să le iubească mama… ” – Theodore Hesburgh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.