Accident evitat cost 262 lei

Revin astăzi cu un subiect din sfera auto. Ce să-i fac dacă întâlnesc tot felul de așa-ziși șoferi în drumurile mele zilnice. Apar de unde nu te aștepți și greșesc și tot ei sunt cu gura mare, atunci când te iei de ei. Ca și cum nu ar fi făcut nimic și sunt nevinovați ca un prunc. Ba mai mult, pentru a te destabiliza au un comportament agresiv, tocmai că să te facă să dai înapoi. Doar că din fericire lucrurile sunt destul de clare atunci când citești Codul Rutier. Asta dacă știi cât de cât regulile de circulație și nu conduci după ureche. Însă, dacă vă veți uita pe străzile orașului, veți observa că sunt mulți care conduc după ureche. Astăzi am avut un accident evitat cost 262 lei.

Accident evitat cost 262 lei

Ca orice șofer care se respectă în astfel de situații, celălalt șofer a plecat fără să se uite măcar în oglinda retrovizoare. Pe scurt lucrurile s-au întâmplat așa – mergeam pe o străduță din Alexandru cel Bun prin spatele blocurilor, pe drumul cu prioritate. La un moment dat, de pe o stradă lăturalnică iese un Chevrolet roșu fără să se asigure. Pentru a evita impactul, din instinct, am tras brusc de volan dreapta și m-am suit pe bordură. Bineînțeles că mi-am făcut praf anvelopa, fără să fi avut mai mult de 30km/oră. Ca și cum nimic nu s-a întâmplat omul meu gesticula de parcă dreptatea era de partea lui. La un moment dat, am tras pe partea stângă pentru a discuta cu dumnealui. Surprize, surprize însă, când m-a văzut că parchez, a plecat în trombă. Ca un bărbat adevărat a ales să dea bir cu fugiții.

Dus un pic la extrem, se poate spune că respectivul a fugit de la locul accidentului. Pentru că atâta timp cât am suferit stricăciuni se poate spune că a fost accident. Chiar dacă el nu are nimic la mașină. Dar, știți că orice faptă bună nu rămâne nepedepsită. Și uite așa mi-am făcut praf anvelopa și toată afacerea m-a costat 262 lei. Cu siguranță că mă voi mai întâlni în trafic cu respectivul domn. Dar întâmplarea de astăzi m-a făcut să realizez niște lucruri:

  1. Instalarea unei camere de luat vederi – te scutește de multe situații de genul acesta, în care eviți un accident, deși nu ești tu de vină și rămâi apoi cu stricăciunea. M-ar fi ajutat o astfel de cameră, fie doar și pentru a vedea numărul de înmatriculare a mașinii. Atunci lucrurile s-ar fi rezolvat repede – cu o reclamație la poliție, însoțită de dovada filmată. O investiție de 180-300 ron te poate scăpa de a mai pune bani din buzunarul tău, chiar dacă nu ești de vină;
  2. Impactul evitat îți poate aduce neplăceri financiare, dar oricum sunt mai mici decât cele rezultate în urma unui impact. Dar, în cazul meu, lucrurile ar fi fost mai simple – luam asigurarea respectivului și îmi reparam mașina pe asigurarea lui. Dezavantajul ar fi că aș fi stat mult timp cu mașina prin service.

Totuși oare este așa de greu să ne asigurăm atunci când ieșim de pe o stradă lăturalnică? Și să pornim doar atunci când suntem absolut siguri că manevra noastră nu pune în pericol alt participant la trafic? Să nu ne mai lăsăm doar în baza celorlalți participanți la trafic. De cele mai multe ori conducerea preventivă te ajută să eviți bătăi de cap ulterioare. Și în anumite cazuri îți poate salva viața. Nu trebuie să fim dobitoci pe drumurile și șoselele țării. Să ne gândim că majoritatea șoferilor au familii la care vor să ajungă. Au copii pe care vor să îi strângă seara în brațe după o zi de muncă. Să nu le întrerupem cursul firesc al vieții doar pentru că nu putem fi atenți și preventivi la volan.

Astăzi putem conduce noi preventiv și putem evita alte accidente ce pot fi provocate de alții. Mâine putem fi noi cei neatenți și alții să ne salveze prin conducerea lor preventivă. Revin la o vorba de-a mea mai veche – ” astăzi nu este greu să conduci, ci este greu să îi ferești pe alții”.

Astăzi am evitat un accident și am avut o notă de plată de 262 lei, contravaloarea anvelopei. Dar, cu siguranță că cel care a plecat fără să se uite în retrovizoare, va avea și el nota lui de plată. În viață toate lucrurile se plătesc mai devreme sau mai târziu.

” Se numesc accidente crimele care se comit cu automobilele” – Eduardo Galeano

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.