Cresa/gradinita de stat/particulara

Pentru ca in perioada aceasta gaza mea se pregateste intens de mersul in colectivitate, mi-a venit in minte ideea acestei postari. Fiecare din noi, parintii, ne dorim ca odraslele noastre sa fie pe mana unor oameni care sa aiba grija de ele. Care sa ii invete ca si cum i-am invata noi, care sa ii aprecieze asa cum ii apreciem noi, care sa le/ne inspire incredere. Stim ca nu este posibil, dar macar incercam sa gasim varianta cea mai buna pentru dezvoltarea armonioasa a celui mic.

In ziua de astazi, parintii au ocazia sa aleaga intre cresele/gradinitile de stat si cele particulare. Cei mai cu dare de mana, nici nu se gandesc ca odrasla lor sa nu mearga la o gradinita particulara. Multi dintre ei uita ca multe din deprinderile pe care le-au deprins sunt din perioada in care mergeau la o gradinita de stat. Nu spun ca e rau sa iti duci copilul la o gradinita particulara, dar din punctul meu de vedere, copilul se invata prost. Multi poate ca ridicati spranceana deja, dar stati sa ma explic – odata ce incepi sa ii oferi copilului alternative si il inveti cu un anumit confort fizic si psihic, ii va parea normal ca toata viata sa beneficieze de aceleasi beneficii. In felul acesta nu va mai sti sa aprecieze cu adevarat valorile si principiile sanatoase de viata.

Tot timpul va astepta sa aiba confort sporit – pentru ca mama si tata ii va oferi lucrul acesta. Oare chiar va doriti un copil care sa isi doreasca totul fara sa ia contact cu societate. Repet nu militez pentru un gradinitile de stat – dar in gradinitile particulare el se va obisnui cu anumiti copii cu un statut financiar superior, dupa ce va pleca de la gradinita isi va cauta parteneri de joaca de “nivelul” lor.

Cred ca fiecare din noi, am petrecut o parte din copilaria noastra la gradinitile de stat. Acolo cred ca fiecare din noi il accepta pe celalalt si invata ce inseamna socializare cu omuleti de varsta noastra. Fara sa facem trieri, ne jucam si cu cel care avea parinti mai instariti ca ai nostri si cu cel care avea parinti mai saraci. Pentru noi conta persoana din fata noastra si nu confortul unei incaperi.

Prin periplurile mele, am avut ocazia, involuntar, sa observ comportamentul copiilor din gradinitile particulare.  Am observat fara sa vreau, ca sunt mai inteligenti, dar daca nu ii asculti ce au de spus nu mai esti prietenul lor. Pentru ca au invatat ca ei sunt centrul universului.

Nu spun ca este rau sa iti duci copilul la gradinita particulara, mai ales daca nu ai alte variante de ajutor din partea bunicilor. Dar consider ca pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil, nu trebuie sa il “corcolesti” si sa cauti sa ii oferi cat mai multe. Nu il va ajuta in dezvoltarea lui ulterioara. Tot timpul va astepta solutii de la parinti.

Gradinitile particulare sunt bune pentru ca gasesti personal mai tanar, mai dedicat nevoilor copilului tau, dar putini dintre noi mai stiu ca si in gradinitile de stat gasesti oameni dedicati si aplecati asupra copiilor avuti in grija.

Nu vreau sa fiu inteles gresit, vorbesc doar de dorinta fiecarui parinte de a-i asigura totul copilului lor, fara a ne gandi la consecintele pe termen lung ale deciziei noastre. Poate ca fiecare din noi trebuie sa ii dam sansa copilului nostru sa evolueze cel putin in aceleasi conditii ca noi, sa reuseasca sa deprinda un comportament corect fata de societate si semenii lor.

Un cometariu pentru “Cresa/gradinita de stat/particulara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.