Eu la 80 de ani

Va mira titlul? Fiecare dintre noi, a avut la un moment dat o clipa de filosofie, in care s-a gandit la viitor. La un viitor indepartat, acolo unde noi vom fi batraneii de astazi. Si ce poate fi mai frumos decat sa iti petreci batranetea si sa te bucuri de pensie intr-o era a tehnologiei avansate. Sa iti primesti banii direct acasa, fara sa mai stai la cozi kilometrice la Posta. Ne place sa visam si sa ne imaginam la varsta de 80 de ani, impreuna cu nepotii si familia langa noi – chiar daca doar prin imagini transmise de cele mai performante aparaturi ce vor exista la vremea respctiva.

Acum cand stau si ma gandesc la cata tehnologie este astazi si la cum viata noastra se invarte in jurul ultimei generatiei de aparatura, parca nu pot sa imi imaginez ce va mai nascoci mintea umana. Vreau sa cred ca la 80 de ani, ma voi simti destul de tanar sa ma plimb prin parcuri, fara sa ma tem ca ma voi putea pierde – asta in cazul in care voi avea Parkinson. Sigur speranta de viata a oamenilor se va mari si asta datorita avansului tehnologic pe care lumea il va cunoaste.
Ma si imaginez la 80 de ani stand la coada, prin magazinele de IT – faptul ca o viata probabil ca voi depinde de tehnologie, ma si vad, un batranele de 80 de ani, adus un pic de spate si cu parul incarcat de trecerea anilor. Un batranel care se va upgrada zilnic, pentru a nu ramane in urma cu noile descoperiri tehnologice. Ma astept ca, atunci cand voi avea 80 de ani, tehnologia sa fie asa de avansata, incat sa se poata face transplanturi de computere si nu de oameni. Iar organele de transplantat sa fie produse in laborator, de computere performante cu hdd extern si hard disk extern.
Probabil ca la 80 de ani, voi pati ca bunicii nostri, cand vin de la tara la oras. Cu siguranta ca ma voi mira de noile tehnologii aparute si voi spune ca asa ceva nu exista. Imi va fi  frica sa merg cu mijloacele de transport aerian, ghidate prin telecomanda, fara pilot. Voi fi un batranel singuratic, in valtoarea schimbarilor tehnologice. Ma si vad folosind telefoane de ultima generatie, prin care copii si nepotii sa ma vada zilnic ce fac, sau folosind un computer pe care sa il controlez cu puterea mintii – incheieturile vor fi mult prea afectate de reumatism ca sa mai pot tasta. Sau ma si vad intrand in casa si intampinandu-ma vocea casei mele, transpusa de un computer.
Cand voi ajunge la 80 de ani, probabil ca monitoarele computerelor, monitoarele LED si monitoarele LCD, vor fi de domeniul fantasticului. Mi-as dori ca la acea varsta monitoarele sa fie incorporate in interiorul ochelarilor mei de vedere, astfel incat sa pot calatori virtual prin locurile in care nu am reusit sa ajung. Ma si gandesc ca, atunci cand voi avea 80 de ani, se va dezvolta o relatie de socializare pentru persoanele de varsta a treia. Ma si vad postand poze de la ultima mea intalnire cu mandrutele de 80 de ani, sau cu ultimul meu meci de fotbal virtual.
La cum se dezvolta acum tehnologia, cu siguranta ca, atunci cand voi ajunge la varsta de 80 de ani, totul se va schimba, inclusiv si realitatea pe care o percepem altfel. Vom fi condusi de masini si de computere, iar viata noastra va fi asemeni unui joc de domino, in care piesele vor fi oamenii. Poate ca va fi mai bine, poate ca va fi mai rau, dar libertatea fiecarui individ, cu siguranta ca va fi afectata. 80 de ani va fi varsta la care voi ajunge sa inteleg, ce inseamna sa fii in pas cu tehnologia.
Cu renumita inteligenta si experienta de viata a unui om batran, voi privi lumea cu alti ochi – daca nu voi reusi sa fac fata tehnologiei, voi scoate ebook-uri, prin care sa le povestesc celor tineri cum era pe vremea tineretii mele. Internetul probabil ca imi va oferi posibilitatea sa transpun povestea in fata a milioane de tineri care vor intelege ce inseamna libertatea omului si independenta de tehnologie.
Nu stiu daca voi ajunge la 80 de ani, dar daca o voi face, vreau ca lumea sa fie mai buna, cu o tehnologie avansata, dar care sa fie folosita in interesul si pentru oameni. Nu pentru distrugerea lor, asa cum este folosita in ziua de astazi. Cu siguranta ca la 80 de ani, tehnologia ma va transforma intr-un batranel inapoiat care va spune ca asa ceva nu exista.
Postare scrisa pentru Superblog 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.