Fripturiștii

Fripturiștii – așa voi numi generic personajele despre care voi scrie astăzi. Și nu pentru că mâncarea lor preferată este friptura, ci pentru că astfel de oameni caută să le fie bine. Nu am nimic cu modul în care se descurcă fiecare în viața asta. Până într-un punct. Unii sunt făcuți să muncească din greu, alții caută să obțină lucrurile într-un mod facil, fără prea mare bătaie de cap. Sunt întâlniți în toate domeniile de activitate și principala lor grijă este de a sta atenți asupra ”oportunităților”. De multe ori fripturiștii sunt ușor de recunoscut – au acea privire de hienă în ochi, gata oricând să mai ”îmbuce” ceva.

Fripturiștii

 

Sursă foto: timp-liber.acasa.ro

Prin natura jobului am întâlnit o grămadă de fripturiști, iar caracteristica lor principală este cum să se mai vândă ieftin. O categorie aparte a fripturiștilor sunt aceia care încearcă să te păcălească. La ce mă refer? La acei oameni care iau proiecte pe bani frumoși și care apelează la cunoștințe din același domeniu să îi ajute în proiecte moca. Sau mă rog pe recompense simbolice – ”un pateu, o măslină”. Și ca să te convingă încearcă să se victimizeze și să spună cât de greu le este. Doar, doar nu le vei cere bani pentru ajutorul tău. Sau mă rog, le vei cere sume simbolice. Vorba aceea – doar nu vă cunoașteți degeaba.

Nu sunt genul de om pe care să îl intereseze ce fac alții. Dar, atunci când ceea ce fac alții mă afectează direct și pe mine, începe să mă intereseze. Pentru că nu mai merge cu sintagma ”trebuie să trăiesc doar eu”. Fripturistul are o ”calitate” – miroase ”oportunitatea” de a mai ”îmbuca” ceva. Iar la un fripturist totul costă – chiar și lucrurile pe care ți le oferă moca. Mai devreme sau mai târziu vei plăti pentru fiecare lucru moca pe care ți l-a dat. Vorbesc generic de fripturist, nu pentru că nu am exemple, ci pentru că nu am timp să intru în polemici. Fripturistul se va regăsi în ceea ce scriu în acest articol.

De-a lungul timpului, termenul de fripturist a fost asociat cu ideea de om politic fără scrupule. Dar din păcate genul acesta de oameni se află peste tot. Pe principiul ”ce îmi iese”, astfel de oameni îi întâlnești peste tot. Și din păcate astfel de oameni reușesc în societatea de astăzi. De fapt, într-o societate în care lucrurile nu sunt cum trebuie, astfel de oameni reușesc să își urmărească interesul. Și de cele mai multe ori reușesc să își atingă obiectivele. Chiar dacă în drumul lor spre atingerea obiectivelor calcă totul în picioare. Pentru ei a călca în picioare este similar cu a fi puternic.

Fripturistul este și acela care te învăluie cu toată dragostea lui până se suie peste tine. După care te scuipă în față și cu un rânjet tâmp îți spune că doar și-a urmărit interesul. Tu nu poți să faci altceva decât să înghiți în sec și să îți dai seama că ți-ai luat-o. Fripturistul în schimb nu va face nimic solid pe termen lung – mai ales dacă ”interesul” lui nu mai este alimentat financiar. Oamenii de genul acesta miros oportunitățile, dar nu te poți baza pe ei că îți vor face treabă de calitate. Dintr-un motiv simplu – își pierd repede interesul – imediat după ce s-au terminat banii de muls.

Fripturistul nu va avea păreri constante. El trebuie să își atingă interesul și părerile lui sunt după cum bate vântul intereselor. Dacă sesizează o oportunitate de câștig din partea cuiva pe care nu îl agrează își va schimba optica. Și dintr-o dată va avea cea mai bună părere despre persoana respectivă. Doar doar va căpăta ceva. Bani, profit de imagine, relații sociale. Și toată treaba asta se reduce la două cuvinte – profit și prefăcătorie. Va fi amabil cu oricine îi va scăpa ceva, iar după va spune câte-n lună și în stele despre aceeași persoană.

Dacă ați întâlnit un fripturist aveți grijă de buzunarele voastre. Nu cedați zâmbetelor și complimentelor lui. Chiar dacă sunt gratuite. Nu vă uitați la faptul că e bine îmbrăcat – s-ar putea să fie singurele lui haine bune. Luate special pentru a vă impresiona. Fiți mereu în gardă în prezența lui pentru că simte orice moment de slăbiciune. Nu oferiți detalii despre bani, oportunități, potențiale câștiguri pentru că are o ținere de minte excepțională. Și după ce va termina discuția va face tot posibilul să fie primul care încearcă să câștige acei bani.

Pentru o viață lipsită de nervi și de dezamăgiri se recomandă evitarea fripturiștilor.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.