Oameni frumoși ai Iașului – episodul 16

Oameni frumoși ai Iașului episodul 16. Este zi de miercuri prilej de a mai scrie despre ei, despre oamenii frumoși pe care i-am întâlnit de-a lungul vieții mele. Simt nevoia să mă repet – mai ales pentru cei care intră pentru prima dată pe articolele mele despre oameni frumoși ai Iașului – ceea ce scriu vine din experiența personală pe care am avut-o cu acești oameni. Îmi puteți da dreptate, cum la fel de bine puteți să nu fiți de acord cu mine. Dar, scriu despre ei pentru că m-am săturat de oamenii care ies în față deși nu au pe ce se baza în afara tupeului, iar oamenii frumoși au bunul simț de a face în tăcere lucruri frumoase.

Oameni frumosi ai IasuluiOameni frumoși ai Iașului episodul 16

 

Astăzi nu voi vorbi doar de un singur om frumos al Iașului. Voi vorbi despre mai mulți oameni frumoși ai Iașului. Pentru că așa este corect și pentru că toți oamenii frumoși de care voi vorbi astăzi au avut o contribuție definitorie la ceea ce este astăzi o persoană super-dragă sufletului meu. Da, astăzi este despre acei oameni care modelează caractere, care șlefuiesc personalități. Sunt cele mai importante persoane pe care le poți întâlni la început de viață. Atunci când îți faci bagajele ce te vor însoți toată viață. Sunt oamenii care de cele mai multe ori se lasă pe ei, pentru a oferi șansa omuleților de a crește frumos.

Persoanele despre care vorbesc astăzi sunt cele care au avut un impact hotărâtor asupra Iustinei și a multor altor copii. Sunt 3 persoane pe care viața mi le-a scos în față exact la timpul potrivit. Așa cum, atunci când olarul dă lutului o formă ce îți ia ochii, așa și persoanele de astăzi insuflă celor mici lucrurile cu adevărat importante în viață. Cum spuneam acum 2 ani, au ținut locul părinților, atunci când aceștia au fost plecați la muncă. Dar, mai mult de atât, au fost și primii profesori profesioniști în ale vieții pentru cei mici. Și încă mai modelează și mai șlefuiesc.

Astăzi voi vorbi despre cele 3 educatoare pe care le-a avut Iustina și care și-au pus amprenta pe dezvoltarea ei într-un mod cum nu se poate mai frumos. Este vorba în ordinea numerelor de pe tricouri de: Liliana Valicu, Lavinia Simargu și Luminița Durbală. 3 doamne care au știut cum să modeleze lucrurile frumoase ale Iustinei, dar și cum să corecteze defectele ei, fără a-i știrbi din personalitate. De la fiecare din ele Iustina a învățat câte ceva: hotărârea, perseverența, gingășia, buna-cuviință, corectitudinea. Și sunt doar câteva din lucrurile pe care și le-a însușit de la cei trei oameni frumoși.

Au fost modelele Iustinei, persoane deosebite, atât pentru Iustina, cât și pentru noi, părinții. Și cu siguranță sunt în continuare modele pentru copiii ce le trec prin mână și pentru părinții lor.  Sunt  doamne prin a căror mâna au trecut, trec și vor mai trece zeci de copii pe generație. Persoanele acestea ne-au învățat piticii să devină OAMENII de mâine. Și încă o mai fac.

Dacă ați fi văzut  cu cât drag își înconjurau copiii de la grupă și ce legătură s-a format între copii și doamnele educatoare….  Erau momente în care doar se priveau și fiecare știa ce are de făcut. Sunt  doamne cu sufletul mare, care își dedică timpul învățării copiilor despre primele reguli de conduită, primele reguli de convețuire, bunul-simt, altruismul,etc. Știu să le insufle copiilor principiile sănătoase după care să se ghideze în viață. Pentru că, oricât de buni părinți am fi, doamnele educatoare au fost alături de ei, atunci când noi eram angrenați în goana zilnică. Practic în lipsa noastră suplineau excelent rolul de părinți și îndrumători în viață.

OAMENII, Liliana,Lavinia, și Luminița au știut să fie hotărâte, dar cu dragoste, au știut să se facă plăcute copiilor, dar au știut să ți impună respect. Pentru Iustina cel puțin au fost atât de dragi doamnele, încât și acum  le aduce în discuție cu drag.

OAMENII frumoși se cunosc după cât de bine-plăcuți știu să se facă în fața copiilor. Și la câți copii au avut și încă mai au pe lângă ele, nu ai cum sa nu te gândești la ce suflete frumoase pot avea. Și la câtă dragoste reușesc să transmită copiilor dându-le astfel încredere în propriile forțe. Sunt modele pe care ai noștri copii și le-au însușit în primii ani de viață. Și cu siguranță că și peste ani își vor aduce aminte cu drag de ele. Iar zâmbetele vor însoți aducerea aminte.

Felicitări doamna Valicu, felicitări doamna Simargu, felicitări doamna Durbală pentru cum știți să oferiți propriul exemplu, de OAMENI, copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.