Ce mică e lumea

Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să mă reîntâlnesc cu oameni pe care i-am cunoscut în diverse ipostaze. Fie că e vorba de foşti colegi de general, fie că este vorba de foşti colegi de liceu sau facultatea, fie că sunt oameni pe care i-am cunoscut la servici sau datorită serviciului, îmi face plăcere să îi revăd. De fiecare dată e bine să îţi faci timp să stai de vorbă cu o veche cunoştinţă – 5 minute de discuţie poate reînnoda o legătură întreruptă de ani sau de traiectoria profesională.

Tot timpul trebuie să luăm în calcul că probabilitatea ca în viaţă să revedem oamenii cu care la un moment dat a trebuit să coabităm este destul de mare. Să fim oameni cu cei de lângă noi, să nu încercăm să părem altfel decât naturali. În viaţă roata se învârte şi nu ştii în ce condiţii te reîntâlneşti cu al tău coleg urâcios. Ce te faci dacă îţi va fi şef şi tu tocmai ţi-ai dat seama că nu vă suportaţi.

Cei care mai au bunici îşi mai aduc aminte o vorbă pe care o au oamenii de la ţară: oricât de multă treabă ai într-o zi opreştete 5 minute şi vorbeşte cu cel pe care îl întâlneşti, pentru că o zi bună poate să fie şi la el. E ciudat cum oamenii de la ţară, care nu au şcoli înalte au transpus ideea zilelor noastre – viaţa e o lume prea mică în care te întâlneşti cu relativ aceeaşi actori.

De ce să treci strada atunci când zăreşti pe cineva neplăcut ţie. Nu mai bine te opreşti şi îi strângi mâna cu zâmbetul pe buze. Aşa vei fi sigur că nu îl vei mai avea ca duşman – poate că până va ajunge acasă va mai da mâna cu alte persoane. O viaţă avem şi e prea scurtă ca să nu trecem prin ea cu zâmbetul pe buze şi cu satisfacţia că am făcut lucrurile bune.

Sunt pe principiu că mai bine spui o vorbă bună, chiar dacă în mintea şi inima ta îţi vine crezi altceva – poate percepţia ta a fost deformată de factori independenţi de tine. De ce să nu spui o vorbă frumoasă acum şi să ai de câştigat mai târziu? Viaţa îţi poate oferi surprize (de ce să nu fie plăcute) aşa că priveşte oamenii din faţa ta ca pe nişte prieteni.

» Este necesar să ştii să te comporţi cu lumea, căci fără lume nu poţi trăi.»

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.