Cuvinte ucigașe

Fiecare dintre noi, la un moment dat, am avut momente în care ne-am lăsat pradă sentimentelor negative, nervilor. Și ca urmare a acestui fapt, am dat drumul la vorbe negândite, la cuvinte ucigașe de sentimente. Chiar dacă după am regretat amarnic, timpul nu mai putea fi întors, cuvintele nu mai pot fi retractate. Răul este făcut, timpul trebuie să treacă, oamenii trebuie să treacă peste cuvintele pe care le-au auzit de la tine din gură. Regretele sunt tardive, tu te simți ca ultimul om pentru ceea ce ai spus, dar nu poți decât să îți ceri iertare.

Cuvinte ucigașe

Sursă foto: www.anidescoala.ro

Sunt momente în viață când un cuvânt spus la nervi distruge o relație, destramă o familie, rămâne adânc încrustate în inimile celui care le-a primit. Fie că este vorba despre relațiile de muncă, fie că este vorba despre relațiile personale, un cuvânt spus fără să fie gândit poate ucide tot ceea ce este mai frumos în relația respectivă. Indiferent de cât de frumoasă era relația pe care o aveai cu cineva până să arunci un cuvânt ucigaș, după nu va mai fi la fel. Ceva se va rupe și în interiorul tău și în interiorul celui pe care l-ai rănit cu ale tale cuvinte.

Cuvintele ucigașe se spun în principal persoanelor celor mai apropiate ție. Pentru că față de ele te comporți așa cum ești tu de fapt. Fără măști. fără limite impuse. Și ei nu merită. Dar, cu greu vei putea adresa cuvinte grele unor persoane față de care nu ai o relație apropiată. Așa cum sunt cuvinte care te ajută să mergi mai departe și te încurajează, așa sunt și cuvinte care odată ce le-ai primit, te debusolează, te fac să îți pierzi echilibrul. Practic ucid orice urmă de licărire din tine. Și îți trebuie timp îndelungat să te repui pe picioarele tale.

Cuvintele înseamnă mult în viața fiecăruia dintre noi, pentru că, prin cuvinte ne exprimăm. Și prin cuvinte putem să aducem bucurie semenilor, dar la fel de bine, prin cuvinte putem aduce tristeți nemăsurabile. Pentru că un cuvânt spus din partea noastră îl poate băga pe celălalt în deznădejde. Cuvintele te pot apropia de cineva, dar la fel de bine te pot îndepărta. La fel de bine, poți ca prin cuvinte să distrugi viața persoanelor din fața ta.

Puterea cuvântului este imensă. Gândiți-vă că prin cuvinte se pot manipula mase de oameni, prin cuvinte denaturate poți să știrbești calitățile unui om. Și asta fără ca ceilalți să ceară informații suplimentare. Sau chiar dacă vor să afle și detalii, neîncrederea în persoana respectivă s-a instalat. Și asta nu va face nimic altceva decât ca acel cuvânt denigrator să o urmărească toată viața. Chiar dacă nu este adevărat.

E foarte greu să reușești să stabilești un echilibru și să găsești cuvintele potrivite, chiar și atunci când simți cum sângele îți clocotește în vene. Dar, atunci când conștientizăm că prin intermediul cuvintelor putem determina oamenii din fața noastră să râdă sau să plângă e un prim pas. Să nu uităm însă că în cele mai multe momente, cuvintele negative spuse la întâmplare celor din fața noastră, se întorc la noi multiplicate. Și asta ca și sistem de apărare al celui pe care l-am jignit. Interesant nu?

Așa că haideți să încercăm să nu mai avem limba bifurcată, să ne stăpânim nervii, să ne ferecăm gura atunci când simțim că acele cuvinte ucigașe vin de-a valma. Să ne retragem într-un colț retras și să ne liniștim pornirile și cuvintele. Să fim conștienți că orice cuvânt al nostru poate produce daune iremediabile. Care vor dura toată viața.

” Uneori cuvintele nu trebuie să existe, căci, dacă există, strică. Uneori vorbește fără cuvinte. Uneori cuvintele rănesc, pentru că se revoltă. Uneori cuvintele trebuie să tacă, să facă liniște și să asculte cum vorbește tăcerea. Uneori cuvintele se rostogolesc în săruturi și nu se mai numesc vorbe, ci taină” – Chris Simion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.