Lămâile din viață

Viața ne oferă lecții din care, de cele mai multe ori e bine să învățăm. Cu toții am trecut prin momente în care ne-am oprit în loc și a trebuit să recunoaștem că ne-am întâlnit lămâile din viață. Nici nu mai contează motivele pentru care ne-am luat-o. Nici nu mai contează lucrurile care ne-au făcut să fim trântiți. Poate că la un moment dat ne-am crezut nemuritori, poate că am avut senzația că suntem invincibili, sau poate că ne-am crezut superiori celorlalți. Iar legea atracției și legea compensării lucrează mai mult decât credem noi. Atunci când ne-o luăm în freză să ne aducem aminte de toate lucrurile negative pe care le-am făcut altora și care la un moment dat se întorc ca un bumerang în viața noastră.

Lămâile din viață

Sursă foto: www.startevo.com

Motive pentru a o lua în freză sunt destul de multe și de variate. Unii și-o iau în freză pentru că pierd contactul cu pământul și se cred atotstăpânitori. Alții au luat-o în freză pentru că la un moment dat al vieții au fost naivi și au investit cu încredere oameni care nu au meritat respectul lor. Iar alții și-au luat-o în freză pentru că aveau drept crez în viață – ”trec peste orice și peste oricine ca să îmi ating scopul”. Dar, sunt mulți care nu conștientizează motivele pentru care au ajuns ca viața să le dea o lecție. Ba mai mult se consideră victime și dramatizează tot ceea ce se întâmplă în viața lor. Nici nu le trece prin cap că poate au greșit ei la un moment dat – și asta se datorează unui aer de superioritate față de ceilalți.

Viața ne lovește cu intensități diferite, însă cu toții ne-o luăm în freză. Depinde doar de momentul în care viața ne prinde nepregătiți. Fie că discutăm despre sănătate, fie că discutăm despre bani, sau despre iubire, sunt momente în viață când ne-am luat-o fără să ne așteptăm. Când eram pe culmile succesului și ne bucuram de recunoaștere socială, viața ne făcea atenți că nu suntem pe drumul cel bun și ne dădea o problemă de sănătate. Atunci când ne credeam iubiți de persoanele de lângă noi, viața ne arăta cât de efemere sunt relațiile dintre oameni. Iar atunci când aveam succes la bani, viața ne dădea momente când pierdeam tot și ne trezeam că trebuie să o luăm de la zero.

În momentele în care primim lovituri în freză, avem tendința de a deveni nervoși, irascibili, răzbunători pentru tot ceea ce ni se întâmplă. Doar oamenii asumați se retrag pentru câteva clipe, respiră adânc, își fac o scurtă trecere în revistă a propriei lor vieți și văd unde au greșit. Și de cele mai multe ori conștientizează unde au greșit și încearcă să rezolve lucrurile din mers, astfel încât să readucă echilibrul în viața lor și a celorlalți. De cele mai multe ori reușesc să se redreseze și să o ia de la capăt. Dar sunt momente în care trebuie să te recunoști învins și să abandonezi lupta. Să reiei din alt punct, să găsești altă cale.

Atunci când viața te bagă în corzi și ești pregătit să îi dai și tu lovitura finală, brusc îți dai seama că ea nu a vrut decât să îți fie mentor și ghid prin pașii vieții. Știți vorba aceea ”ce nu te omoară te face mai puternic”. Momentele grele scot ce e mai bun din noi și nu ce este mai rău. Ele au doar menirea să ne antreneze pentru viitor. Sunt doar pași pe care trebuie em să îi facem pentru a deveni mai buni.

Dar indiferent de câte lovituri primești de la viață încearcă să îți aduci aminte că drumul tău nu este așa cum ți l-ai imaginat tu. Și poate pentru că standardul pe care ți l-ai stabilit tu nu coincide cu ceea ce se întâmplă de fapt în viața ta. Și vei considera o lovitură a vieții, orice deturnare de la planurile tale inițiale. Dar poate că nu este deloc așa. Poate că viața te ghidează pe cel mai bun drum pentru tine. Și nu de fiecare dată când tu consideri că primești lovituri în freză, acele schimbări din viața ta sunt repoziționări.

Nu uitați că ”loviturile vieții nu sunt numai distructive, ci și constructive; ca loviturile ciocanului în dalta unui sculptor priceput” – Octavian Paler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.