Despre o Românie actuală

România, așa cum este ea în zilele acestea, a scos la suprafață un aspect pe care îl bănuiam de ceva timp. A scos la iveală faptul că românii sunt divizați. Pe de o parte e și normal ca fiecare dintre noi să avem propria părere despre ceea ce se întâmplă în aceste zile. Dar totul până în momentul în care se încearcă propagarea ideei că doar una dintre cele două părți are dreptate, iar cealaltă este în eroare. În momentul în care se pun etichete, se cataloghează cu apelative cu sens peiorativ, se jignește, deja se depășește limita bunului-simț.  Despre Romania actuala se va putea scrie mult timp de acum înainte. Pentru că populație a reacționat la măsurile luate de clasa politică.

Despre Romania actuala

Am fost în piață. Mi-am asumat un risc și anume: acela de a fi catalogat într-un fel sau altul. Dar, ceea ce am văzut în piață era total diferit de ceea ce se încerca să se prezinte în zona online, sau chiar și la unele televiziuni. Am văzut doctori, economiști, ingineri, oameni educați, oameni de 40 de ani, oameni tineri, copii, oameni în vârstă. Care își exprimau nemulțumirea civilizat, fără acte de violență, fără să caute scandalul. S-a mers în marș, civilizat. Sentimentul meu a fost că marșul nu a făcut altceva decât să poarte nemulțumirea prin oraș. Dar fără să se înjure oamenii care simțeau altfel decât ei. Pentru că așa este în democrație.

După cum mai spuneam și în dialogurile avute în weekend, ceea ce s-a văzut în piață este doar o parte din rândul oamenilor nemulțumiți. Și asta pentru că, prin marșul prin oraș, am văzut oameni la balcoane care aplaudau mulțimea, am văzut bătrâni care rezonau cu cei din stradă. Doar că, din diferite motive nu au reușit să ajungă în stradă. Poate le-a fost frică, poate nu le-a permis sănătatea.

Trebuie respectați și oamenii care în continuare sprijină ideea de stabilitate a țării. Pentru că, trebuie să recunoaștem, astăzi, România trece printr-o perioadă tulbure, perioadă ce trebuie să se închieie cât mai devreme. E dreptul lor să aibă o opinie contrară cu a celor care am ales să ne exprimăm nemulțumirea în stradă. Dar, ceea ce trebuie să înțeleagă toți cei care acuză lumea din stradă, este faptul că, oamenii nu au ieșit pentru a sprijini o formațiune politică sau alta. Ci, pentru că oamenii aflați la conducerea țării au ales să sfideze, să mintă și nu în cele din urmă să nu îi intereseze decât de propriile lor persoane.

Am mai spus-o și o repet – faptul că ai fost ales democratic, nu înseamnă că poți sa iei toate deciziile pe care ți le dorești tu ca și om ajuns în fruntea Guvernului. Oamenii care te-au votat, au făcut-o pentru un program prin care i-ai convins. Și dacă ai ajuns acolo, ai responsabilitatea de a reprezenta toți românii. Erau cu mult mai multe lucruri de rezolvat în țara aceasta, decât să îți acoperi spatele. Toată lumea spune că s-au mărit pensiile, salariul minim pe economie, s-au emilinat taxe, s-au adoptat legi care să relanseze producția. Dar nu am auzit pe nimeni să spună că s-au mărit taxele pentru industriile creative, că s-au tăiat o mare parte din bugetele de investiție.

Cei ce au ieșit în piață au făcut-o pentru a exprima o nemulțumire și de ce nu, pentru că le-a ajuns cuțitul la os. Au fost oameni normali pe care dacă îi întâlnești pe stradă, nu ai zice că sunt aurolaci, nici măcar spălați pe creier. Mulți dintre ei sunt oameni care au putere de decizie proprie. Și își văd de treaba lor – până în momentul în care le ajunge cuțitul la os. Este acea populație tăcută, care muncește de la 9 la 19, care încearcă să ajute economia dupa cum poate.

Oriunde se va ajunge, noi românii nu trebuie să uităm că trăim în aceeași țară. Și indiferent de convingeri trebuie să avem respect față de ceilalți. Atât timp cât nu se escaladează lucrurile. Iar dacă vreți să vedeți care este situația actuală, întrebați-vă copiii – veți rămâne surprinși de ceea ce vă vor zice. Ascultați-i – sunt sinceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.