Lingușeala cu pupici

În experiența mea de până acum am tot întâlnit oameni frumoși și de caracter. Iar ei merită să îți ridici pălăria în fața lor. Dar, majoritatea acestor oameni sunt de multe ori puși în umbră de lingușeala cu pupici din firmă. Din păcate aceste două specii de oameni sunt întâlnite peste tot  – chiar dacă de cele mai multe ori nu se arată. Pentru că cele două categorii de oameni au o ”calitate” – le place să lucreze pe la spate. Și asta îi face foarte periculoși – pentru că niciodată nu știi dacă trebuie să îți păzești spatele sau să fii deschis cu ei. Există pericolul ca, pentru a da bine în fața șefilor, să toarne tot ceea ce discută cu tine sau cu alți colegi de ai tăi.

Lingușeala cu pupici

Sursa foto: www.daniblog.ro

Cele două categorii sunt asemănătoare, dar în același timp au multe lucruri care îi fac total diferiți. Sună peiorativ – dar cele două categorii își asumă acest sens al cuvintelor prin comportamentul lor din fiecare zi. Dacă lingăul este genul de om slugarnic și foarte lingușitor, pupincuristul este acel gen de om care dă tot timpul dreptate celui de la care are interesul de a obține ceva – și niciodată nu are curajul să îl contrazică. Dacă lingăului îi place să manipuleze prin comportamentul lui până își atinge scopul, pupincuristului îi place să fie alături de cel de la care are un beneficiu, până în momentul în care poate să îi dea în cap.

Lingăul este omul care practică linsul lingușitor pentru fiecare om din firmă, în timp ce pupincuristul își păstrează linsul doar pentru șefii cei mari. Este sub demnitatea lui să irosească efortul pentru oamenii din prima linie. Se duce direct la ținta cea mare, sperând că promovarea va veni mai repede în modul acesta. Și lingăul și pupincuristul au mai multe fețe, plăcându-le ca în funcție de interesul pe termen mediu și lung, să fie amabil sau prietenos pe față, iar pe la spate să caute să prezinte faptele denaturate, punându-l pe cel aflat în vizor într-o lumină falsă.

Toate aceste practici ale celor două categorii de oameni, au un singur scop – să schimbe deciziile luate de șefi în favoarea lor, chiar dacă asta ar însemna să îi nedreptățească pe ceilalți. De fapt sunt genul de oameni pe care nu îi interesează cum ajung la scopul pe care și l-au propus – ei trebuie să ajungă unde vor și pentru asta pun în practică tot arsenalul de care sunt capabili. Ai senzația că acest gen de oameni sunt prietenii tăi cei mai buni – asta până la prima ocazie în care te pot trânti și trece ei pe poziția ta. După ce și-au atins scopul nu mai dau două parale pe tine.

Ceea ce le lipsește atât lingăului, cât și pupincuristului este conștiința. Ei pot dormi liniștiți, chiar dacă au nenorocit oamenii de lângă ei – mai ales dacă prin nenorocirea celorlalți ies ei în față. De fapt asta le dă beția puterii și a controlului asupra situației lor. Lipsa conștiinței îi face să scoată în evidență doar calitățile celorlalți până în momentul în care își ating interesul. După își vor aminti doar defectele și le va scoate în evidență în ochii celorlalți. Pentru că așa sunt ei și nu pot fi altfel.

Pentru că sunt foarte întâlniți nu știi cine și când se poate transforma într-un lingău sau pupincurist. De aceea trebuie evitat cât de mult contactul cu ei. Sau dacă îi întâlnim și avem caracter puternic să îi luăm la șuturi. Dacă tot ne vorbesc de rău să aibă motivele vorbirii de rău. Așa putem să îi facem să abandoneze aceste practici, chiar dacă doar pentru o perioadă scurtă de timp. Trebuie să vadă că oamenii încep să îi recunoască și că practicile lor nu sunt conforme cu etica. Știți vorba aceea ”dacă îți spune unul că ești beat, nu îl bagi în seamă, dar dacă îți spun doi că ești beat, du-te și te culcă”.

De evitat nu avem cum să îi evităm, pentru că de cele mai multe ori trebuie să lucrăm cu ei. La un moment dat al experienței noastre profesionale îi vom întâlni – fie că vrem, fie că nu. Tocmai de aceea trebuie să păstrăm distanța și răceala față de ei. E bine ca astfel de oameni să știe cât mai puține despre noi și despre viața noastră. În felul acesta ne vom proteja noi de loviturile viitoare ale lingăului și pupincuristului. Și poate că prin atitudinea noastră vom reuși să îi facem să renunțe la practicile lor murdare.

”Prefer să deranjez cu adevărul, decât să fac pe plac cu lingușiri.” – Seneca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.