Vârsta cere oare respect?

Astăzi când veneam înspre servici într-un 28 obosit am asistat fără să vreau la un dialog între 2 oameni de vârsta a 3 a, ce erau revoltați de lipsa de respect a unui tânăr ce nu le ceda locul. În mod normal le-aș fi dat dreptate, dar astăzi am avut o stare de dezgust când am auzit că un tânăr trebuie să respecte necondiționat un om în vârstă. Nu sunt împotriva bunului simț, care te obligă să dai locul tău unei bătrâne, ci sunt împotriva celor care așteaptă respect doar că au părul alb. Și atunci stai și te întrebi – varsta cere oare respect?

Varsta cere oare respect?

Părul alb nu este etalonul unei vieți pline de împliniri, nu îți dă nici o referință asupra celor care îl poartă, e doar semn al trecerii anilor peste oameni. Poate omul bătrân din fața noastră a fost un golan de prima mână, poate bătrâna din fața noastră a fost o mamă care și-a uitat copii printr-un orfelinat. Cum putem noi tinerii să respectăm astfel de oameni?

Nu știu de ce astăzi am avut senzația că cei 2 bătrânei ofuscați nu făceau parte din categoria bătrânilor față de care să ai respect. Ei erau cei care vociferau cel mai tare și nu bătrânelul care era în cârjă și care chiar avea nevoie de loc pe scaun. Nu are rost să spun ce cuvinte au folosit acei bătrâni și cât de urât s-au uitat la tânărul ce nu le dădea locul.

Sunt bătrâni care chiar au nevoie de ajutor și nu îl cer niciodată, la fel cum sunt tineri care nici nu se uită la bătrânii de lângă ei. Poate acel tânăr care nu s-a ridicat avea o problemă de sănătate care nu îi permitea să se ridice. Am să zic ceva ce am observat de multe ori în mijloacele de transport în comun din Iași: din 100 de oameni care se urcă într-un tramvai peste 70% sunt de vârsta a 3 a, iar tinerii sunt din ce în ce mai puțini – așa că nu înțeleg de ce pentru pensionari tinerii au devenit o problemă.

Mi-am mai adus aminte o replică venită în altă zi tot dintr-un maxi taxi 28 – ” Lasă-l doamnă că e obosit psihic. Așa sunt tinerii din ziua de astăzi”. Voi fi lipsit de respect acum, dar eu astfel de bătrâni nu am să respect niciodată – chiar dacă ai o vărstâ nu încerca să impui respcetul – câștigă-l.

Uite de asta țara asta noastră nu progresează – pentru că tinerii sunt nesimțiții care muncesc și țin în spate 3 pensionari, pentru că tinerii care au rămas în țară încearcă să facă viața bunicilor mai bună, pentru că atunci când nu te ridici în fața unui om cu părul alb ești ultimul om de pe fața pământului. Sper să ajung și eu la pensie – poate voi trata cu mai mult respect tinerii de lângă mine – mai ales pe cei care nu îmi vor da locul în tramvai.

Bătrânețea este haină grea, mai ales pentru cine știe să o poarte cu demnitate. De asta spun eu că vârsta nu cere respect necondiționat.

4 comentarii pentru articolul “Vârsta cere oare respect?

  1. Bravo!!!!!!!Am 35 de ani si ma lovesc zilnic de de varstniciii pe care-i amintesti… Am propriile mele probleme de sanatate, griji, casa cu tot ce presupune, copii, serviciu etc. si trebuie sa suport ZILNIC comentarii despre tineretea mea si despre respectul pe care nu-l am fata de batrani (care in afara de faptul ca au mai multi ani decat mine, nu au nici un merit, nu au realizat pana la varsta lor inaintata nici jumatate din ce am realizat eu pana acum). Varsta este o stare de fapt si nu un atribut al calitatii. Si apoi, daca luam exemplu animalele, plantele si orice lucru, cu cat acestea sunt mai tinere cu atat sunt mai bune…de ce ar fi altfel la oameni? Cei in varsta ar trebui sa respecte tinerii pentru ca sunt hraniti de catre acestia.

    1. Eu unul indemn la moderatie – sunt batrani care nu merita respectul, datorita comportamentului lor de acum. Dar la fel de adevarat este faptul ca sunt batrani fata de care ai respect fara sa vrei.
      Nu vreau sa va supar, dar nu cred ca suntem noi in masura sa ne asumam merite mai multe fata de ei,poate ca la tineretea lor unii au facut lucruri foarte importante. Spun doar ca am observat ca batranii care sunt mai plini de verva in general aceia prin comportamentul lor nu te imbie la respect.
      Si in continuare cred ca parul alb nu este un garant al respectului pe care trebuie sa il ai neconditionat fata de batrani. Respectul trebuie castigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.