Viața este un lung șir de alegeri

Viața este un lung șir de alegeri. Unele alegeri sunt făcute conștient, altele mai puțin conștient. Alegerile pe care le facem ne guvernează o perioadă de timp viața. Și nu de puține ori se întâmplă ca în urma unor alegeri, întreaga noastră viață să nu mai fie la fel. Alegem să fim fericiți sau nu. Alegem să credem sau nu. Alegem să fim egoiști sau altruiști. Și nu în cele din urmă alegem să ne bucurăm sau să ne întristăm. De cele mai multe ori tot ceea ce facem ne influențează viața noastră și a celor de lângă noi.

Viața este un lung șir de alegeri

Pentru unii oameni viața poate fi ca o ruletă rusească. Depinde dacă pe glonțul de pe țeapă este scrisă rețeta reușitei în viață sau a eșecului. Dumnezeu ne-a lăsat liberul arbitru tocmai pentru a fi liberi să alegem. Dacă vrei să pui un om în dificultate lasă-l să aleagă. Pentru că atunci când faci alegeri, indiferent de decizia pe care o iei, mai devreme sau mai târziu apar îndoielile. Indiferent de decizia pe care o iei, te vei întreba la un moment dat dacă a fost cea mai bună decizie pe care puteai să o iei. Îndoiala apare fie că vrei, fie că nu. Pentru că așa suntem noi oamenii – greu de mulțumit de deciziile pe care le luăm.

La un moment dat al vieții ne înfrânăm pornirile pentru că inevitabil ne gândim la ce vor zice alții. Încercăm să ne creionăm comportamentul de la vârste fragede ținând cont și de părerea celor din jur. Dacă alegi să fie altfel trebuie să îți asumi lucrul acesta. Și să fii împăcat cu efectul deciziei tale. Și aici mă refer strict la decizia de a avea un altfel de comportament decât normele. Dacă norma îți spune că nu ai voie să fii fericit, asumă-ți decizia de a avea zâmbetul pe buze. Dacă norma îți spune că nu ai voie să râzi tare, învață-i pe ceilalți că au dreptul să râdă. Dacă norma îți spune că nu ai voie să ai propriile opinii, învață să vorbești tare și să ai propria personalitate. Dacă alegerile tale te fac fericit, urmează-ți deciziile și nu da înapoi.

Răutatea poate fi o alegere pentru unii și se pare că din ce în ce mai mulți aleg această cale. Dar, oare de ce, dacă au ales să fie răi, se întreabă la un moment dat, cum de în viața lor se întâmplă doar lucruri urâte? Există o lege a atracției și dacă ai ales să fii rău cu alții, nu ai cum ca în viața ta să ai numai bine. În funcție de alegerile tale, va veni un moment la care trebuie să achiți nota de plată. Probabil că asta uită cei mai mulți dintre oameni. Că la un moment dat viața ta este suma alegerilor pe care le-ai făcut la un moment dat al evoluției tale. Dacă vrei ca alții să se poarte frumos cu tine, poartă-te și tu frumos cu alții.

Legea compensației funcționează chiar dacă vrem să credem sau nu. Sunt oamenii care își distrug viața doar pentru că nu au știut să ia decizia oportună pentru ei. Și mai sunt oamenii care încearcă să schimbe efectele deciziei lor o perioadă lungă de timp. Alegem să ne plângem de ce trăim astăzi, dar nu ne întrebăm ce am făcut ieri pentru noi cei de astăzi. Alegem să ne frăsuim de relele din viața noastră, dar nu ne gândim la binele pe care nu l-am făcut atunci când am avut ocazia. Alegem să arătăm cu degetul spre alții pentru nereușitele noastre, când singurii vinovați suntem noi. Alegem să intrăm cu picioarele în viața altora și ne revoltăm când alții deschid ușa casei noastre.

Alegerile pe care le facem trebuie să fie în concordanța sufletului nostru. De fiecare dată când suntem puși în fața unor alegeri, să ne luăm răgazul de a analiza scenariile deciziei noastre. Astfel încât pe cât posibil să fim împăcați cu decizia pe care am luat-o. Și să ne asumăm deciziile pe care le luăm. Așa o să vedem că viața noastră va fi mai liniștită și mai aproape de ceea ce ne dorim noi de la ea. Iar atunci când noi suntem în impas să ne uităm spre cer și să ne lăsăm un pic în voia Divinității. Să nu ne mai credem super-eroii vieții noastre. Așa cum am primit liberul arbitru de sus, tot așa putem să primim și ajutorul în viața noastră. Chiar dacă ea pare că a intrat într-o groapă fără fund. Este posibil ca noi să ne fi băgat în acea groapă, cu voia noastră, fără să ne oblige absolut nimeni.

” Alegerea și nu șansa e cea care ne determină destinul” – Franklin Delano Roosevelt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.