Sfantul oamenilor si al lui Dumnezeu

După o perioadă mai lungă de timp, am decis să revin cu o serie de amănunte, în legătură cu Mănăstirea Petru Vodă și în special despre părintele Iustin Parvu. Pentru că este sfantul oamenilor si al lui Dumnezeu.

Sfantul oamenilor si al lui Dumnezeu
Mănăstirea Petru Vodă se află în Poiana Largului la 40 de km de Târgu Neamț, într-un loc în care uiți de toate lucrurile lumești și parcă ești mai aproape de Dumnezeu.
Am revenit la Petru Vodă după aproape jumătate de an și parcă nu s-a schimbat nimic. Doar în inimile și sufletele noastre – al meu și al Simonei, simțeam că liniștea noastră vine de pe aceste meleaguri.
Este o zonă încărcată de dumnezeire și de tot ce este mai sfânt pe lumea aceasta. Îngerii coboară pe pământ și merg alături de oameni. Nu pot să uit cum stau oamenii la rând, uneori și peste 24 de ore, pentru a își spune păsul timp de doar 5 minute părintelui. Nu pot să uit cum oamenii sunt triști, cu gândurile la problemele pe care le au și cum, după ce au ieșit de la părintele Iustin, au o liniște dumnezeiască.
Îmi vin acum în minte, gândurile pe care le-am avut înainte de a intra la părintele Iustin și cum, ca și prima dată când am ajuns la el, mi-a anulat orice grijă și orice gând, cu o privire îngerească, ce a insuflat sufletului meu o liniste din altă lume. Am ieșit un alt om de la părinte, asta deși am intrat trist că nu putem să rămânem o perioadă mai lungă de timp. Dar cum lucrurile speciale se obțin prin râvnă, va trebui să revenim după o perioadă în aceste tărâmuri ale lui Dumnezeu.
Am rămas impresionant de cum poate părinterle Iustin să primească sufletele necăjite și să asculte păsurile oamenilor de la ora 9.00 și până la 12 noaptea, după care să meargă și să slujească până la ora 4 dimineața. Și asta în fiecare zi, timp de foarte mulți ani.
E greu să descriu în cuvinte tot ceea ce poți simți atunci când ești în preajma părintelui. Orice grijă lumească o lași la intrarea în curtea mănăstirii și esti mai apropae cu sufletul de cele sfinte.
Vă îndemn pe toți cei care îmi citiți aceste rânduri, să faceți tot posibilul să ajungeți la mănăstirea Petru Vodă să vă aduceți aminte de unde venim și unde ne vom duce. Să învățați să fiți mai buni, mai flexibili, mai aplecați spre nevoile semenilor voștri, mai calmi, mai modești, mai conștienți de faptul că fără Dumnezeu nimic nu ar fi posibil.
Voi încheia cu o frază care mi-a dat speranțe că nu vom fi singuri în aceste vremuri grele. Unul din calugării pe care i-am întâlnit acolo a spus la întrebarea mea, despre sănătatea părintelui Iustin: “Părintele e bine sănătos, mulțumim lui Dumnezeu. Se aude că va trăi 120 de ani ca Sfântul Moisi.” Să dea Dumnezeu să se întâmple așa. Avem mare nevoie de o oază de liniște și de un sfânt printe oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.