Zâmbete triste

Zambete triste. Zâmbeşte pentru că zâmbetul este cel mai puternic antidot împotriva tuturor trăirilor negative. Şi de cele mai multe ori, atunci când vezi un zâmbet pe faţa unui om, prima tendinţă este să zici că acel om este fericit. Că are o viaţă perfectă, că totul îi merge ca pe roate, că sacii lui sunt mereu plini şi grei de lucruri numai bune. De cele mai multe ori, un zâmbet îţi poate spune atât de multe despre sufletul unui om, încât ar trebui ca în loc de salut, să folosim zâmbetul ca mesaj de întâlnire.

zambete triste

Şi totuşi, de cele mai multe ori, zâmbetul poate fi trist. Pentru că, dincolo de aparenţe, oamenii cu zâmbetul pe buze pot fi oameni trişti. De ce spun asta? Pentru că, îţi dai seama când zâmbetul unui om vine din adâncul sufletului lui, plin de fericire, sau dacă zambetul este doar un apanaj şi o mască folosită pentru a masca tristeţea. Cei mai veseli oameni dau din energia lor altora, dar nimeni nu se întreabă ei cu ce rămân în schimb.

De cele mai multe ori, oamenii la prima vedere au vieţi normale, unii dintre ei sunt invidiaţi pentru tot ceea ce au reuşit şi pentru tot ceea ce pare în exterior perfect. Dar, atunci când vorbeşti cu un om şi când emiţi supoziţii despre el, nu ştii ce dramă se ascunde în spatele lui. Nu ştii dacă zâmbetul afişat la discuţia cu tine, nu se transformă în plâns când nimeni nu îl vede. Şi rămâi cu imaginea lui de om fericit. Şi aşa îl vei considera de fiecare dată când îl vei întâlni.

Am întâlnit foarte mult situaţii de oameni care debordau de fericire în societate, dar care trăiau drame în viaţa lor privată. Erau persoane sociabile, bine-văzute de oameni, dar când ieşeau  din scena publică, îşi luau sacii cu pietre de moară în spate şi luptau pentru fericire. Cădeau, se ridicau, se scuturau pe genunchi şi începeau să urce din nou. Chiar dacă viaţa le mai trăsese încă zeci de mii de şuturi. Strângeau din dinţi şi îşi duceau lupta până la capăt. Dar, cei care îi vedeau pentru prima dată, nu ştiau drama din spatele aparentei lor fericiri.

Astăzi se vinde fericirea – toate spoturile publicitare, toate clipurile publicitare prezintă situaţii fericite, oameni zâmbitori, fericiţi, plini de reuşite, oameni perfecţi. Astăzi, nu ai voie să fii altfel decât fericit. Şi totuşi, trăim într-o societate tristă, apăsată de nevoi, de lipsuri, de griji. De unde discrepanţa asta? Poate că din cauza faptului că, în spatele unui zâmbet aparent fericit se ascunde o dramă.

Gândiţi-vă la cel mai fericit om pe care l-aţi întâlnit şi analizaţi-l un pic. Atât cât ştiţi despre omul respectiv. Sau mai bine întrebaţi-l direct despre necazul pe care îl trăieşte. Cu siguranţă că îl veţi lua prin surprindere şi s-ar putea să descoperiţi un altfel de om, cu necazuri, cu lipsuri, cu nevoi care trebuie rezolvate. Dacă am filosofa, am spune că suntem fericiţi atât cât ne permite viaţa.

Şi cum spunea o prietenă – fiecare om, fiecare copil, trece prin necazurile şi dramele proprii. Dacă ajungi să auzi povestea fiecărui om, fiecărei familii, îţi vei da seama că în spatele fiecărei aparente fericiri, sunt lucruri triste, pe care nu le credeai posibile. Şi atunci îţi vei da seama ca trăim într-o lume a zâmbetelor triste.

Şi totuşi zâmbetul este considerat leacul tuturor situaţiilor negative. Zâmbiţi aşadar! Chiar dacă zâmbetul este trist! Mâine va fi un zâmbet fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.